Articole
Colaborarea cu noi înșine: Stiloul recunoștinței
De câte ori te oprești ca să te gândești ce aduce împlinire în viața ta?
Trăim într-o lume dinamică și suntem supuși la o multitudine de stimuli care vin încontinuu către noi din exterior.
De asemenea, avem mai multe roluri care presupun schimbări de context și efort mintal. Avem un rol profesional, altul în familie, altul cu prietenii (și lista poate continua în funcție de persoană) în care oferim și primim. Sunt roluri care ne încarcă de energie sau ne storc de energie, în funcție de context.
Și mai e un rol de care uităm foarte des pentru că suntem asurziți de zgomotul „de afară”: rolul de individ. Rolul de om cu noi înșine. Este rolul care ne oferă spațiul pentru a înțelege mai bine cine suntem, pentru a ne împrieteni cu noi, pentru a fi recunoscători, a ne apropia de autenticul „eu”.
Când îți permiți să te apropii de tine, se întâmplă multă magie, însă cheia este să închizi ușa din exterior și să o descui pe cea din interior pentru o vreme.
Dacă vei descuia ușa din interior, vei găsi acolo o sumedenie de puteri magice pe care nici tu nu știai că le ai. Este nevoie să petreci timp acolo, înlăuntrul tău, dacă îți dorești să găsești aceste puteri și să înveți să le folosești.
Pe lângă puterile magice ale autocunoașterii, undeva într-un loc mai ascuns, vei găsi și un stilou. Este stiloul recunoștinței, care te va ajuta să îți scrii prezentul prin momente de mulțumire pentru ceea ce ai aici și acum. Stă mai ascuns pentru că prima dată ai nevoie să găsești puterea acceptării și puterea curajului. După ce vei învăța să folosești aceste două puteri, vei găsi mai ușor și stiloul.
Cu el îți poți scrie și rescrie narativul vieții și poți aduce împlinire în viața ta chiar și prin lucrurile mici.
E drept că nu este ușor să fim recunoscători tot timpul. Există momente în care energia e atât de joasă, încât un exercițiu de recunoștință este ultimul lucru pe care l-ai face. Dar dacă ai învățat să folosești cele două puteri (acceptarea te va ajuta să lași controlul, iar curajul te va ajuta să ai încredere că te vei descurca), îți va fi mai simplu să iei stiloul recunoștinței între degete și să începi să scrii pentru ce ești recunoscător/recunoscătoare azi.
Stiloul e și el magic și îți va dirija degetele cum nici nu îți vei da seama. Trebuie doar să îl lași.
Firescul te poate determina să te gândești doar la momentele-cheie din viață. Însă dacă îți dorești să creezi o perspectivă mai optimistă care să se mențină și să devină felul în care te raportezi la viață, în general, exersarea zilnică a recunoștinței este calea de a trăi mai bine cu tine.
Te invit să găsești un stilou (sau orice alt instrument de scris care ți se potrivește) și să așterni pe hârtie răspunsurile la următoarele întrebări:
- Pentru ce ești astăzi recunoscător/recunoscătoare?
- Care sunt motivele tale de recunoștință pentru 2023?
Pot fi lucruri mici sau mari. Experiențe, oameni sau orice altceva simți că te împlinește. Lumea are impresia deseori că trebuie să fie recunoscătoare doar pentru lucrurile mari și importante, însă recunoștința se construiește și din lucruri mici. Să nu uităm că din lucrurile mici se fac lucrurile mari.
Poate faptul că mănânci covrigul preferat îți va face întreaga zi mai bună, sau poate că faptul că ești nominalizat/ă la un premiu important îți va face întreaga zi mai bună. Cert este că amândouă îți fac ziua mai bună.
Faptul că ne ridicăm din pat în fiecare zi și avem capacitatea să ne mișcăm, să vedem soarele și cerul, să respirăm, să gândim, să râdem, să vedem culori, să auzim muzică, este deseori considerat ca și cum ni se cuvine. Și totuși, sunt mulți oameni care nu au toate astea. Toate motivele contează și e important să le conștientizăm.
Așadar, dacă simți că îți dorești să cultivi recunoștința în viața ta în anul 2024, îți propun să începi să folosești un jurnal al recunoștinței.
Primul pas va fi făcut, pentru că instrumentul de scris îl vei avea deja (dacă vei răspunde la întrebările de mai sus). Ce mai ai de făcut este să scrii timp de o lună, în fiecare zi, unul sau două motive de recunoștință.
După o lună, revizitează ce ai notat și vei vedea cât de multe motive ai să fii recunoscător/recunoscătoare pentru viață! Când ai astfel de conștientizări, devii mai ancorat/ă în prezent (narativul vechi pesimist, pe care cu toții îl avem, va fi mai puțin puternic) și vei învăța să te bucuri cu adevărat.
Setează-ți tu un ritm care ți se potrivește pentru practicarea exercițiilor de recunoștință și nu uita: cheia este consecvența.
La final, te las cu un citat pe care îți doresc să îl iei cu tine în anul 2024:
Gratitude turns what we have into enough, and more. It turns denial into acceptance, chaos into order, confusion into clarity... It makes sense of our past, brings peace for today, and creates a vision for tomorrow.
Melody Beattie
Un An Nou cu tihnă și cu tot ce ai nevoie ca să fii bine!
Autor: Mara RĂȚOI
Viktor Frankl spunea că atunci „când nu mai suntem capabili să schimbăm o situație, suntem provocați să ne schimbăm pe noi înșine.” Pornind de la utilitatea subiectelor de wellbeing, explorate pe larg în 2022 – Anul Rezilienței, Colaborarea cu noi înșine este un proiect HUMANCO al anului 2023 ce răspunde la nevoia de autodepășire și îmbunătățire a propriei vieți. Dincolo de colaborarea cu colegii, cu echipele și comunitățile din care facem parte, ne întrebăm uneori, în situații complexe, cum colaborăm cu noi înșine? Ce putem face mai bine pentru ca schimbarea, acceptarea limitelor, găsirea soluțiilor și a punctelor forte, cultivarea empatiei și a compasiunii să fie mai ușoară în propriile călătorii de dezvoltare personală?