Evenimente
Duminica pe coclauri #61
Pe data de 16 februarie, o zi cu presărată cu raze de soare, am făcut o plimbare revigorantă în Cheile Vălișoarei pe Dealul Bogzii.
Ca de obicei, ne-am dat întâlnire în jurul orei 09:00, după care am pornit împreună în direcția Oradea. Am virat la stânga spre Buru, punct din care am parcurs încă 58 de km până la Castelul Templul Cavalerilor, aflat pe traseul Luna de Sus – Săvădisla – Băișoara – Buru – Rimetea – Vălișoara.
Sfârșitul blând al iernii, cu temperaturi pozitive și cer albastru, a fost martorul unei zile pline de veselie, petrecută cu oameni zâmbitori și gata să se reconecteze cu natura. Astfel, am umblat 5,8 km cu o diferență de nivel cumulată de 520 de metri. O drumeție de 2 ore de deplasare efectivă, în care am ars aproximativ 1.000 de kcalorii.
Cheile Vălișoarei (numite și Cheile Aiudului sau Cheile Poienii) alcătuiesc o arie protejată de interes național (rezervație naturală de tip botanic și geologic), situate în estul Munților Trascău. Este o rezervație mai puțin umblată de către turiști, dar extrem de spectaculoasă datorită formațiunilor carstice, alcătuite din pereți de stâncă de sute de metri, peșteri, grote, turnuri și vâlcele. Tot aici se întinde primul traseu tematic din zonă cu punct central pe biodiversitate. Traseul este compus din 20 de panouri de informare. (sursa: Turism Mirăslău).
Ne-am oprit, curioși, la panoul cu numărul 6, unde am aflat mai multe informații despre viețuitoarele din clasa amfibiilor și a păsărilor. Gradul de dificultate a fost mediu spre ușor, drumeția noastră fiind împărțită în scurte porțiuni de pădure și câmp deschis. Priveliștea de pe Dealul Bogzii a fost impresionantă.
Traseul GPS poate fi urmărit AICI.
Ne-am bucurat să povestim alături de 11 participanți adulți și un copil. Ni s-au alăturat pe traseu și doi câini – cunoscători ai locurilor.
Mulțumim Lianei POP, lui Lucian HUM și lui Grigore SÂNTĂMĂREAN pentru minunatele poze, pe care le găsiți și pe pagina noastră de facebook.
