Articole

Colaborarea cu noi înșine: Așa m-am născut!

Mama îmi spunea când eram mic / Că toți ne naștem superstaruri / Nu e nimic rău în a te iubi.

Born this way, melodie de Lady Gaga

Nu poți turna dintr-un vas gol. Nu poți iubi oamenii până nu începi să te iubești pe tine însuți / însăți. Să fii altruist/ă și să dăruiești este grozav, dar te consumă. Starea ta de bine nu înseamnă doar o dietă bună și sănătoasă sau exerciții fizice. Înseamnă și să te iubești pe tine însuți / însăți, să ai o relație pozitivă cu tine.

Colaborarea cu ceilalți este crucială în multe aspecte ale vieții, inclusiv la locul de muncă și în relațiile personale. Dar, lucrul în echipă poate fi uneori dificil, în special atunci când personalitățile se ciocnesc, comunicarea se întrerupe sau apar conflicte. Iubirea de sine poate fi un instrument excelent pentru îmbunătățirea abilităților de cooperare și pentru crearea unor relații sănătoase cu ceilalți în aceste circumstanțe.

Sunt frumos în felul meu / Sunt pe drumul cel bun / Sunt născut așa! Nu te ascunde în regret / Doar iubește-te și gata!

din melodia „Born this way”

A te trata cu bunătate, respect și compasiune înseamnă iubire de sine și implică recunoașterea și acceptarea talentelor și defectelor proprii, stabilirea unor limite și îngrijirea nevoilor fizice, emoționale și spirituale.

Iubirea de sine nu înseamnă a fi egocentric sau narcisist, ci mai degrabă a recunoaște valoarea intrinsecă și demnitatea proprie ca individ unic. Iubirea de sine ne îmbunătățește capacitatea de a face față stresului, de a ne regla emoțiile și de a stabili relații sănătoase cu ceilalți.

Oferă-ți înțelepciune / Și iubește-ți prietenii / […] bucură-te de adevărul tău! În religia incertului / Trebuie să fiu eu însumi / Să îmi respect tinerețea.

idem

Recunoștința este actul de a arăta apreciere pentru aspectele pozitive ale vieții. Practicarea recunoștinței ar putea implica exprimarea aprecierii pentru contribuția proprie adusă lumii, recunoașterea eforturilor și a triumfurilor, precum și manifestarea amabilității și a sprijinului față de sine.

Prin cultivarea unei atitudini de recunoștință, putem stabili relații sănătoase cu ceilalți și ne putem spori capacitatea de a colabora eficient.

O voce interioară bună nu este despre a ne aproba și iubi în mod gratuit și absolut, ci este mai degrabă ca (și la fel de importantă) un judecător cu adevărat decent. Cineva care trebuie să fie acolo pentru a separa binele de rău, dar care poate fi întotdeauna milostiv, corect, precis în a înțelege ce se întâmplă și interesat să ne ajute să ne rezolvăm problemele. Nu este vorba de faptul că ar trebui să încetăm să ne mai judecăm, ci mai degrabă că ar trebui să învățăm să fim judecători mai buni pentru noi înșine.

Chiar dacă neputința vieții / Te-a lăsat proscris, bătut sau jignit / Oferă și Iubește-te astăzi / Pentru că, […], așa ai fost născut.

idem

Exercițiu de recunoștință: Exprimă-ți recunoștința față de tine și scrie despre ceea ce simți pentru tine, ce însemni tu pentru tine!

O parte din îmbunătățirea modului în care ne judecăm pe noi înșine implică să învățăm să ne vorbim nouă înșine într-un mod nou, conștient și diferit. Asta înseamnă să ne expunem la voci mai bune. E nevoie să auzim voci constructive și binevoitoare suficient de des și în jurul unor probleme suficient de dificile pentru ca acestea să ajungă să ni se pară răspunsuri normale și naturale astfel încât, în cele din urmă, să devină propriile noastre gânduri.

Viktor Frankl spunea că atunci „când nu mai suntem capabili să schimbăm o situație, suntem provocați să ne schimbăm pe noi înșine.” Pornind de la utilitatea subiectelor de wellbeing, explorate pe larg în 2022 – Anul Rezilienței, Colaborarea cu noi înșine este un proiect HUMANCO al anului 2023 ce răspunde la nevoia de autodepășire și îmbunătățire a propriei vieți. Dincolo de colaborarea cu colegii, cu echipele și comunitățile din care facem parte, ne întrebăm uneori, în situații complexe, cum colaborăm cu noi înșine? Ce putem face mai bine pentru ca schimbarea, acceptarea limitelor, găsirea soluțiilor și a punctelor forte, cultivarea empatiei și a compasiunii să fie mai ușoară în propriile călătorii de dezvoltare personală?