Articole

De ce avem perspective diferite asupra aceluiași lucru?

Cum e pentru tine atunci când te întâlnești cu perspective diferite față de ale tale? 

La o perspectivă posibil diferită te invit și eu acum. Ce răspuns vezi pentru ghicitoarea de mai jos?

Într-un coș se află  6 ouă. Sunt 6 persoane, care se servesc, fiecare, cu câte un ou. Cum se face că un ou a rămas în coș? 

Răspunsul corect, propus de autor(necunoscut) îl găsești la finalul articolului.

Cu un zâmbet în colțul gurii sau poate cu maxilarele încordate, majoritatea dintre noi am avut momente când ne-am dat seama că perspectivele pe care le avem nu sunt împărtășite de cei din jurul nostru.

Poate a fost surprinzător sau șocant să aflăm că un comportament care e ca un ghimpe pentru noi, trece complet neobservat de o altă persoană, cu care de altfel avem multe alte lucruri în comun. 

Sau poate am fost recunoscători să privim o situație prin ochii altei persoane, și astfel să ajungem la o înțelegere mai profundă a acelei persoane și a acelui context. 

Diferențele în perspective sunt inevitabile, viața ni le servește fără să ne ceară permisiunea și, oricât de inconfortabil ar fi, astfel putem să cultivăm diversitatea in perspectivele noastră și să creștem.

De unde vin aceste diferențe îmodul în care percepem lucrurile? Care sunt elementele din viețile noastre care ne determină să privim dinspre burta lui 6 sau la coada lui 9?

Poveștile în care credem sunt sursa diferențelor

Ce îți prezint în continuare e doar o perspectivă. 😊

Eu văd poveștile ca fiind sursa acestor diferențe. Care povești? Cele în care ne-am născut, am crescut, cele în care credem în continuare și cele pe care le ținem vii.

Să vedem câteva exemple:

O poveste care era vie în evul mijlociu spunea că e ești asociat cu spirite malefice dacă ești stângaci.

O altă poveste, susținută între anii 30 și anii 50, spunea că țigările sunt bune pentru sănătatea noastră.

Alte povești sunt specifice zonelor geografice – povestea despre torii s-a născut în Japonia, povestea despre mărțișor s-a născut în România. 

Unele povești mor, altele trăiesc în continuare. O poveste care încă respiră printre noi, șoptește că e mai bine să ne descurcăm singuri, fără să cerem ajutorul celorlalți. O altă poveste, care unora ne place, ne spune că e mai bine să cerem ajutorul celorlalți atunci când dăm de greu. Care dintre aceste povești îți place mai mult? Și cum îți influențează ea perspectivele asupra ta, asupra celorlalți, asupra lumii?

Fiecare persoană pe lângă care trecem pe stradă, are volume întregi de povești în interior. Majoritatea dintre noi ne bazam pe aceste povești pentru a înțelege experiențele noastre de viață și a le putea da un sens. Conform unui studiu, creierul nostru are un rol activ în a aduce aceste povești pe scena minții noastre, pentru a putea face față incertitudinii și ambiguității. Se pare că atunci când nu știm cum să privim o experiență de viață, facem o alegere, de multe ori inconștientă,  adică aducem o poveste din trecut și privim prin filtrul ei prezentul. Și câte povești, atâtea perspective!

Explorând alte povești decât ale noastre, avem șansa să ne extindem biblioteca interioară și să facem cunoștință cu regizorii și actorii poveștilor noastre: valorile, credințele și personalitatea. Din acest punct de vedere, oamenii de la care am putea învăța cel mai mult, sunt cei cu perspective diferite de ale noastre.

Nu toate perspectivele diferite ne vor fi utile, dar nu vom putea ști cât de utile ne sunt decât dacă avem curiozitatea să le explorăm. Cine știe ce uși îi putem deschide vieții atunci când îmbrățișăm mai multe perspective? 😊

O schimbare a perspectivei deschide un set complet nou de posibilități.”  Satsuki Shibuya

Răspuns ghicitoare: una dintre persoane a luat oul cu coș cu tot. Oare vezi și alte perspective aici?

Autor:Delia SFECHIȘ