Articole

Colaborarea cu noi înșine: Fii bine cu tine ca să fii bine cu ceilalți

Primul pas este autocunoașterea.

Titlul acestui articol reprezintă motto-ul prin care am ales acum câțiva ani să privesc viața.

După mai mulți ani de căutări, am înțeles că indiferent ce se întâmplă în exterior, totul se reglează din interior. Felul în care ne raportăm la noi înșine reflectă felul în care ne raportăm la ceilalți.

Dacă ne dorim o viață mai bună în exterior, piatra de temelie stă în colaborarea cu noi înșine. Atunci când ajungi să fii suficient de echilibrat/ă și împăcat/ă în interior, vei transmite asta și oamenilor cu care te conectezi zi de zi. Așadar, dacă tu ești bine, inevitabil vei da binele mai departe.

Nu cred că există o rețetă clară ca să faci asta, însă există instrumente de care te poți folosi ca să te împrietenești cu tine. Pe măsură ce te apropii de tine însuți/însăți, devii mai autentic/ă si mai în contact cu cine ești tu cu adevărat. Și dacă mă întrebi pe mine, autenticitatea este cea mai bună cale ca să ajungi să trăiești viața pe care ți-o dorești, viața care ți se potrivește.

Pe parcursul călătoriei mele, am identificat un drum al împrietenirii cu sine. Drumul acesta are mai multe opriri în care, dacă zăbovim suficient și ne dăm timp, destinația este autenticitatea.

Sunt patru opriri pe acest drum al autenticității pe care îmi doresc să le împărtășesc aici, într-o serie de articole: autocunoașterea, creșterea stimei de sine, relațiile sănătoase și recunoștința.

Prima oprire este autocunoașterea

Îmi amintesc că în cadrul unui curs de personal branding am spus o vorbă care a rămas cu mine de atunci: „E bine să știi cine ești cu adevărat, ca să poți să te arăți cu adevărat”. Am spus parcă de nicăieri vorba aceasta, însă știu de ce a rămas cu mine: pentru că și eu mă confruntam atunci cu întrebarea „cine sunt eu?”. Eram la începutul drumului meu de coach și nu știam care e identitatea mea din rolul acesta.

În tot acest drum către o viață autentică, este vital să te cunoști mai bine, să înțelegi care îți sunt nevoile și limitele, ce îți place și ce nu îți place, ce visuri ai, cu ce fel de oameni îți place să petreci timpul și să te bucuri de viață.

Trăim într-o lume în care suntem încurajați să ne focusăm preponderent pe exterior, iar asta vine cu riscul de a uita să avem momente de tihnă cu noi înșine.

Ca să ajungi la niște răspunsuri în urma unei introspecții, poți începe cu identificarea valorilor tale de viață, dacă nu le cunoști încă.

Dacă le cunoști, atunci aruncă o privire la viața ta și verifică felul în care ele se propagă în rolurile tale de azi (rolul din familie, rolul profesional, rolul cu prietenii, rolul de individ). Dacă nu le regăsești acolo, îți poți îndrepta atenția către ce ai putea să schimbi, ca să fii mai în contact cu valorile tale și implicit cu tine.

Un alt aspect al autocunoașterii este să știm ce plusuri și ce minusuri avem și să trăim cu ele asumat.

Suntem suma plusurilor și a minusurilor noastre, nimeni nu-i perfect. Dintotdeauna a existat bine și rău, Spânul și Harap-Alb, Yin și Yang, lumină și întuneric, etc. Așa e și cu oamenii. Iar pentru a deveni mai prieteni cu noi înșine, un pas important este să devenim conștienți și de lumina și de întunericul din noi.

Să ne mișcăm în rolurile pe care le avem fructificându-ne calitățile, asumându-ne minusurile și ținând cont de ele atunci când e cazul. Mai exact, să învățăm să practicăm acceptarea de sine.

E adevărat că acceptarea de sine nu-i un lucru ușor de făcut, însă partea interesantă este că în punctul acesta începe adevărata colaborare cu noi înșine.

Fiecare dintre noi are mai multe versiuni din trecut sau din prezent cu care e nevoie să colaboreze și să accepte că n-au știut mai bine în momentul acela, dar și că datorită lor, știm atât de multe astăzi.

Trăim într-o lume plină de posibilități atunci când vorbim de dezvoltare personală. Dacă ai o preocupare cu care te confrunți și ai nevoie de ajutor ca să o înțelegi mai bine sau să o integrezi, poți apela la cărți de dezvoltare personală, traininguri și workshop-uri, psihoterapie, coaching, podcast-uri, etc.

Important este să fie o modalitate cu care rezonezi și care să se potrivească nevoilor tale. Dacă nu știi ce să alegi, poți începe cu oricare dintre variantele de mai sus.

De asemenea, adu-ți aminte că ești înconjurat/ă de persoane dragi, prieteni, colegi sau mentori, de la care poți cere recomandări de modalități de dezvoltare personală.

Pe final, mai las aici un gând: nu uita să faci lucruri pentru tine cât de des poți tu, ca și cum ai face asta împreună cu cel mai bun prieten al tău.

Dacă scopul este să te împrietenești cu tine, atunci e firesc să te tratezi întocmai ca pe prietenul tău. Nu trebuie să fie lucruri complicate, ci doar lucruri care îți fac plăcere și care te învață să îți placă prezența ta, fără să te concentrezi pe zgomotul din exterior.

Dacă prietenul tău ar veni astăzi să petreacă timp cu tine și să îți spună despre o situație cu care se confruntă, i-ai oferi timpul, atenția și sfaturile tale menite să îl ajute?

Și dacă ai face asta cu el, de ce nu ai face-o și cu tine?

Colaborează cu tine, așa cum ai colabora cu cel mai bun prieten al tău, iar asta te va aduce mai aproape de un sine autentic și o viață care ți se potrivește.

Fii bine cu tine, ca să fii bine cu ceilalți!

Viktor Frankl spunea că atunci „când nu mai suntem capabili să schimbăm o situație, suntem provocați să ne schimbăm pe noi înșine.” Pornind de la utilitatea subiectelor de wellbeing, explorate pe larg în 2022 – Anul Rezilienței, Colaborarea cu noi înșine este un proiect HUMANCO al anului 2023 ce răspunde la nevoia de autodepășire și îmbunătățire a propriei vieți. Dincolo de colaborarea cu colegii, cu echipele și comunitățile din care facem parte, ne întrebăm uneori, în situații complexe, cum colaborăm cu noi înșine? Ce putem face mai bine pentru ca schimbarea, acceptarea limitelor, găsirea soluțiilor și a punctelor forte, cultivarea empatiei și a compasiunii să fie mai ușoară în propriile călătorii de dezvoltare personală?