Articole
Colaborarea cu noi înșine: Omul din oglindă
Am să fac o schimbare / Pentru prima dată în viața mea / O să mă simt chiar bine / O să fac o diferență / O să fac ce e corect.
Man in the mirror, melodie de Michael JACKSON
Melodia aceasta a centrării pe sine atunci când vine vorba despre schimbarea lumii în care trăim spune despre colaborarea cu noi înșine.
În acest demers însă, e nevoie să ne reamintim că noi, oamenii, suntem ființe sociale. Una dintre nevoile noastre psihologice de bază (pe care urmărim să le satisfacem, într-un fel sau altul) e cea de conectare, de a fi în conexiune cu ceilalți. Ea reprezintă nevoia de a fi văzuți, valorizați, respectați, unici, nevoia de a ne simți bine în pielea noastră și conectați, aparținând unui grup. Astfel încât oglinda este mereu celălalt și relația cu celălalt.
În ochii celorlați ne vedem cel mai bine. Cu bune și cu rele. A ne privi adânc în ochi și a face ceea ce avem de făcut „în locul celuilalt” – adică în loc de a cere/aștepta ca celălalt să facă acel lucru – este un act de curaj și de asumare. A ne aștepta ca celălalt să facă ceea ce avem noi nevoie să facă este o așteptare ce va duce mai mereu la nemulțumire și dezamăgire.
Încep cu omul din oglindă / Îi cer să-și schimbe căile / Și niciun mesaj nu ar fi putut fi mai clar / Dacă vrei să faci lumea un loc mai bun / Privește-te (în oglindă) și apoi fă schimbarea.
din melodia „Man in the mirror”
Eul colaborativ reprezintă o viziune a identității care se constituie prin procese reciproce de dialog social. Doar prin discursul cu ceilalți, într-un context social, sinele se poate angaja în procesul de devenire. Competiția ar trebui să însemne urmărirea propriului potențial nerealizat. Nu ne putem învinge viitorul sine – prin definiție, viitorul sine va fi întotdeauna cu un pas înainte. Dar putem oricând să facem pași incrementali spre autorealizare, în direcția Eului ideal, de neatins.
Am fost victima unui fel egoist de a iubi / Este timpul să realizez / Că acolo sunt unii fără casă, nu au nici un ban de împrumut / Aș putea fi chiar eu… Ei urmează modelul vântului, vezi tu / Pentru că nu au nici un loc unde să fie / De asta încep cu mine.
idem
Progresul în viață se bazează pe reinventare. Însă reinventarea nu trebuie confundată cu căutarea nesfârșită a unei recompense sau a unei realizări. Există o diferență care face să existe diferența. Căutarea unei realizări implică, de obicei, un sfârșit. Câștigi trofeul și apoi ai terminat. Reinventarea însă, lasă sfârșitul deschis – ceea ce este de fapt un lucru bun.
Reinventarea este cea care ne permite oportunități nesfârșite de a continua să explorăm noi părți din noi înșine. Explorarea este creștere, iar creșterea în acest sens nu este orientată spre exterior, ci spre interior.
Îți propun un exercițiu: conștientizează pentru moment că lucrurile devin periculoase atunci când refuzi să te oprești și să te privești cu adevărat, când eviți auto-reflecția. Și vei descoperi rapid că, dacă nu îți faci timp să îți pui întrebările dificile, vei ieși de pe drumul tău și nu vei ști cum anume s-a întâmplat acest lucru. Iată întrebarea zilei:
Dacă ar fi să ai o discuție decisivă chiar azi cu tine însuți (în oglindă) ce ți-ai spune? Ce ar fi nevoie cu adevărat să faci AZI?
Reinventarea este o artă, un proces. Nu este o rezolvare rapidă sau o soluție peste noapte. Este o practică deliberată, zi de zi, până când îți dai seama că ceea ce vrei să fii, ai fost deja de la început.
Ca să te reinventezi mereu!
În memoriam Simona-Elena Bernat
Autor: Sergiu MAXIM
Viktor Frankl spunea că atunci „când nu mai suntem capabili să schimbăm o situație, suntem provocați să ne schimbăm pe noi înșine.” Pornind de la utilitatea subiectelor de wellbeing, explorate pe larg în 2022 – Anul Rezilienței, Colaborarea cu noi înșine este un proiect HUMANCO al anului 2023 ce răspunde la nevoia de autodepășire și îmbunătățire a propriei vieți. Dincolo de colaborarea cu colegii, cu echipele și comunitățile din care facem parte, ne întrebăm uneori, în situații complexe, cum colaborăm cu noi înșine? Ce putem face mai bine pentru ca schimbarea, acceptarea limitelor, găsirea soluțiilor și a punctelor forte, cultivarea empatiei și a compasiunii să fie mai ușoară în propriile călătorii de dezvoltare personală?