Articole

Puterea diversității în construirea comunităților

Cand spui „comunitate” te gândești la oameni care au lucruri în comun. Poate că vorbim despre oameni care au valori și interese comune, oameni care își doresc să crească împreună într-o direcție profesională sau personală, sau alte variațiuni pe aceeași temă.

De fapt, dorința de a face parte dintr-o comunitate vine de cele mai multe ori dintr-o nevoie de apartenență și conectare cu oamenii care vorbesc aceeași limbă cu tine.

E un lucru știut deja de foarte mult timp că omul are nevoie de conexiune cu ceilalți pentru a trăi o viață mai bună, iar comunitatea vine cu spațiul în care oamenii pot simți că aparțin.

Paradoxul în toată povestea asta cu comunitățile este că în ciuda faptului că pe oameni îi aduc împreună lucrurile comune, puterea diversității într-o comunitate se recunoaște imediat după cât curaj, siguranță, libertate și autenticitate există în comunitate.

Diversitatea este cea care conturează „felul de a fi” al comunității. Diversitatea este elementul unic care face comunitatea să crească împreună în acceptare și completare.

Privesc lucrurile comune care aduc oamenii împreună într-o comunitate ca pe un fundament, un „De ce?” al comunității, iar diversitatea este „Cum-ul” și „Ce-ul?” comunității: ce facem aici în această comunitate și în câte feluri putem crea și face activitățile noastre?

Atunci când vorbim despre construirea unei comunități, sunt câteva întrebări importante pe care e nevoie să ni le adresăm, mai ales dacă ne dorim să construim o comunitate cu scop, care să îndeplinească nevoile reale ale membrilor săi. Așa că propun să folosim mai departe abordarea cercului de aur din cartea Incepe cu de ce a lui Simon Sinek.

De ce?

Pentru că trăim într-o lume plină de zgomot și stimuli, oamenii uită să se așeze și să se întrebe  de ce fac ceea ce fac. Ne raportăm foarte mult la ceea ce vedem și e imediat evident. Funcționăm pe pilot automat ca să bifăm tot ce avem pe listă, iar mâine… o luăm de la capăt. Asta e valabil și în cazul comunităților. 

Când construiești o comunitate primul pas e să te întrebi de ce o faci. E important să îți dai seama care e nevoia reală din spate și ce poate aduce bun membrilor comunității.

Cum?

După ce fundamentul a fost pus, avem liber la diversitate! E un proces fascinant să lași diversitatea să înflorească în cadrul unei comunități. 

Noi, oamenii, suntem asemănători și diferiți, iar asta poate aduce mult plus de valoare într-o comunitate în care oamenii se implică să construiască împreună. Prin diversitatea felului de gândire al oamenilor pot să ia naștere o mulțime de activități care să îi ajute pe membrii comunității să își atingă scopul pentru care se regăsesc în ea. 

Fiecare poate participa cu idei noi, perspective diferite și feedback. Singura condiție este un mindset deschis către a construi împreună, cu focus pe colaborare,  ca și cum comunitatea este un puzzle complet, iar fiecare piesă din puzzle este reprezentată de membrii acesteia. Piesele au forme și culori diferite, la fel ca oamenii, însă potrivite împreună, formează imaginea de ansamblu.

Ce?

Am ajuns la „Ce facem aici, în comunitatea asta?”. Depinde foarte mult de specificul și scopul comunității. Dacă vorbim despre un scop de networking, de exemplu, atunci este clar că activitățile și evenimentele se vor desfășura în zona de conectare între persoane care au profil asemănător (de exemplu: trainer, It-ist, antreprenor). Iar aici diversitatea joacă un rol deosebit de important. Chiar dacă membrii unei comunități se întâlnesc pentru că sunt toți traineri (iar acesta e elementul comun), diferența de idei și de perspective este calea către răspunsul la întrebarea pe care o poartă fiecare cu el, în această comunitate.        

Împărtășesc și din proprie experiență câteva idei.

În anul 2023 am început construirea unei comunități de coachi, cu toți absolvenții cursului de Specialist în activitatea de coaching

Totul s-a întâmplat în urma unei întâlniri cu alumni ai cursului, de unde a reieșit nevoia de comunitate. Mai multă lume a resimțit că avem nevoie să ne conectăm pentru că împărtășeam aceeași formare de coaching și aveam nevoie de un spațiu în care să creștem împreună și să ne conectăm. Așa că ne-am întâlnit și am creat identitatea comunității împreună (acest „De ce?” al comunității). 

Am stabilit printr-un workshop creativ valorile, scopul și motto-ul comunității. Am construit fundația acestei comunități și a contat mult că am făcut asta împreună, încă de la început. Și a fost construit cu adevărat, pentru că toată fundația asta a fost construită în echipe cu… cuburi de jucărie.

Am creat tot felul de figuri și avatare la care le-am dat semnificații corelate cu identitatea comunitații. Asta a invitat creativitatea și diversitatea între noi, încă de la început.

Dacă mergem mai departe la „Cum?”, pentru că scopul comunității este cel de dezvoltare în rolul de coach și conectare cu ceilalți membrii ai comunității, am stabilit că ne vom întâlni lunar și vom face activități diverse prin care să ne creștem skill-urile de coaching și să ne conectăm unii cu ceilalți.

Ce am făcut concret?

Activitățile pe care le-am făcut până acum au fost pline de diversitate. Tematica a fost tot timpul legată de coaching, dar temele au fost diverse și au avut abordări diferite: ateliere, workshops, eveniment cu speaker, supervizare de grup, împărtășiri de experiențe. 

A fost o perioadă în care am crescut împreună în rolul de coach, iar asta a venit cu plus pentru cei care și-au dorit să facă parte din povestea acestei comunități.

Pe tot parcursul acestui drum, la fiecare întâlnire, am regăsit valorile acestei comunități: autocunoaștere, parteneriat, împlinire, dezvoltare și autenticitate. Le-am văzut cum apar în timpul întâlnirilor noastre, în forme diferite, generate exact de diversitatea cu care venim fiecare dintre noi în această comunitate.

Urmează un drum nou, începând de anul viitor. Un drum care vine cu o doză de necunoscut și o nevoie de regrupare. Însă orice aduce viitorul, mă bucur tare mult că am avut șansa să creez spațiul unde oamenii să formeze o comunitate de coaching, o comunitate în care vorbim aceeași limbă.

Să fim bine!

Autor: Mara Rățoi