Articole

Colaborarea cu noi înșine: Reflecții interioare privind iubirea de sine și relațiile

În tumultul vieții noastre agitate, adesea uităm să acordăm atenție celei mai importante colaborări din viața noastră – colaborarea cu noi înșine. Această relație internă este un proces continuu de autodescoperire și înțelegere a propriilor valori și nevoi. Este un dans subtil între rațiune și emoție, o călătorie către cunoașterea profundă a sinelui nostru interior.

Because the greatest love of all / Is happening to me / I found the greatest love of all / Inside of me.

Greatest Love of All, melodie de Whitney Houston

Căutăm să îmbunătățim relațiile cu cei din jur, deseori uitând să acordăm atenția cuvenită relației noastre cu propriul Eu. Iubirea de sine joacă un rol esențial în relații. O relație sănătoasă cu propriul sine ne conduce spre construirea și menținerea unor relații autentice și sănătoase cu ceilalți. Numai în acest fel, ne putem exprima nevoile și dorințele într-un mod clar și respectuos, stabilind limitele adecvate în relații. Acest lucru contribuie semnificativ la crearea de conexiuni autentice și împlinite cu cei din jurul nostru.

O relație de colaborare puternică cu noi înșine nu înseamnă egoism sau narcisism, ci înseamnă să ne cunoaștem profund, să ne respectăm limitele, să ne îngrijim sănătatea mentală și emoțională și să dezvoltăm o conexiune internă puternică. Acest lucru ne ajută să ne stabilim propriile valori, să ne asumăm responsabilitatea pentru alegerile noastre și să ne dezvoltăm într-un mod autentic.

I decided long ago / Never to walk in anyone's shadows / If I fail, if I succeed / At least I'll live as I believe / No matter what they take from me / They can't take away my dignity.

din melodia „Greatest Love of All”

Calea către colaborarea cu tine însuți/însăți este o călătorie interioară, un proces de acceptare și iertare, de îmbrățișare a tuturor aspectelor tale, atât cele bune, cât și cele mai puțin bune. A învăța să te iubești este o formă de auto-îngrijire și autocompasiune, ce te poate umple de o iubire statornică care, odată găsită, nu te părăsește.

Colaborarea cu sine presupune și o recunoaștere sinceră a propriei tale valori și a dreptului de a fi fericit/ă și împlinit/ă, care îți dă puterea de a te ridica în fața obstacolelor și de a urma propriul drum, fără a te lăsa influențat/ă de critici sau de presiunile externe.

Pe drumul către propriul Eu, poți descoperi adevăratele tale pasiuni și vise și poți trăi o viață autentică și plină de semnificație. În acest mod de a gândi și de a iubi, poți găsi cu adevărat puterea de a te ridica și de a înfrunta orice provocare.

The greatest love of all / Is easy to achieve / Learning to love yourself / It is the greatest love of all.

idem

Exercițiu de reflecție: găsește un loc liniștit și confortabil în care să poți sta relaxat/ă și fără să fii întrerupt/ă.

Începe prin a-ți lua câteva momente pentru a-ți elibera mintea de grijile și agitația zilnică. Poți face asta printr-o scurtă sesiune de respirație profundă sau meditație, dacă ești familiarizat/ă cu aceasta. Scopul este să-ți aduci mintea în prezent. Ia o foaie și un pix sau creion. Scrie în partea de sus întrebarea: Ce îmi doresc cu adevărat în acest moment?

Apoi, lasă-ți mintea să curgă liberă și scrie tot ce îți vine în minte, fără să te judeci sau să te critici. Nu te gândi prea mult la coerență sau organizare în acest moment. După ce ai scris timp de 5-10 minute, ia o pauză scurtă pentru a reflecta asupra a ceea ce ai scris.

În continuare, subliniază sau evidențiază cuvintele și frazele care par să fie cele mai importante sau semnificative pentru tine în acest moment. Analizează aceste cuvinte și fraze și întreabă-te: Ce înseamnă pentru mine ceea ce am subliniat? Ce pot face pentru a mă conecta mai profund cu aceste nevoi și dorințe din viața mea?

În final, poți nota pe aceeași foaie câteva acțiuni mici și realiste pe care le poți întreprinde pentru a-ți satisface nevoile și dorințele descoperite.

Acest exercițiu te poate ajuta să-ți clarifici prioritățile și să te conectezi mai profund cu ceea ce îți dorești în viață. Este important să fii sincer/ă cu tine însuți/însăți și să accepți gândurile și sentimentele care apar în timpul exercițiului.

Viktor Frankl spunea că atunci „când nu mai suntem capabili să schimbăm o situație, suntem provocați să ne schimbăm pe noi înșine.” Pornind de la utilitatea subiectelor de wellbeing, explorate pe larg în 2022 – Anul Rezilienței, Colaborarea cu noi înșine este un proiect HUMANCO al anului 2023 ce răspunde la nevoia de autodepășire și îmbunătățire a propriei vieți. Dincolo de colaborarea cu colegii, cu echipele și comunitățile din care facem parte, ne întrebăm uneori, în situații complexe, cum colaborăm cu noi înșine? Ce putem face mai bine pentru ca schimbarea, acceptarea limitelor, găsirea soluțiilor și a punctelor forte, cultivarea empatiei și a compasiunii să fie mai ușoară în propriile călătorii de dezvoltare personală?