Evenimente
[Video] Cum unim punctele… între biologie, filosofie și evenimente culturale
Creativitatea – o resursă valoroasă în adaptare este un proiect menit să aducă mai aproape de noi, oameni pasionați de domeniile lor de activitate, alți oameni care ne vor împărtăși experiențele și poveștile lor, iar noi vom fi puși în situația de a găsi conexiunea între elemente.
La cea de-a treia întâlnire, pe 19 mai, s-a vorbit despre biologie, filosofie și evenimente culturale, domenii care par a nu avea nimic în comun. Discuția a fost moderată de colegul nostru, Ovidiu DAMIAN, avându-i invitați pe:
Sandu STERMIN – șef de lucrări în cadrul Facultății de Biologie, UBB Cluj, specializat în ornitologie, schimbări climatice și bioetică
Mihai MATEIU – scriitor, coordonator FLUX, inițiatorul proiectului Cluj Delivery, ex-coordonator PR Cărturești Cluj
Dacă ați ratat live-ul de pe Facebook, vă invităm să urmăriți înregistrarea video:
Am extras din live-ul de marți câteva idei despre creativitate, pe un continuum interesant, de la animale spre om. Se pare că noi, oamenii, nu suntem singurele ființe creative.
- Creativitatea a apărut evolutiv la grupele de păsări, mamifere și reptile care au regim de hrană omnivor, din momentul în care au avut de ales între mai multe surse de hrană.
- Creativitatea se naște dintr-un efort de adaptare la ceva nou, e parte din dinamica vieții.
- Evoluția înseamnă modificarea organismelor în raport cu mediul. Presiunea mediului în schimbare ne face să ieșim din confort și să ne adaptăm cu creativitate.
- Procesul de a crea este unul dificil, momentul creației este însă plin de emoții pozitive.
- Inovarea (ca formă a creativității) apare atunci când acceptăm că schimbarea este ireversibilă.
- Câștigăm echilibru prin expunere la multe domenii (rămânerea strict în domeniul propriu de expertiză poate duce la o viață stearpă). Expunerea la mai multe domenii aduce o diversitate de viziune și de sens pe care nu o poți avea altfel și care duce la creativitate.
Sir Richard Branson spunea că mantra creativității este A-B-C-D – Always Be Connecting the Dots (Fii mereu cel care conectează punctele). A găsi legături între experiențe, între povești, între domenii diferite, poate fi un exercițiu atractiv, stimulativ, cu efecte importante asupra minții noastre și asupra capacității noastre de adaptare.
Vă așteptăm marți, 26 mai, de la 19:00, live pe pagina de Facebook HUMANCO. De data aceasta, va fi o întâlnire internațională, cu invitați din Albania, Brazilia, China, Germania, Polonia și Rusia/Turcia. E vorba de oameni pe care îi apreciem în mod deosebit pentru pasiunea și implicarea în domeniile lor de activitate și care ne care ne vor vorbi despre creativitatea în culturile lor! Ei ne povestesc, iar noi conectăm experiențele!