Evenimente

[Video] Cum unim punctele… între diverse culturi

Creativitatea – o resursă valoroasă în adaptare este un proiect menit să aducă mai aproape de noi, oameni pasionați de domeniile lor de activitate, oameni care ne vor împărtăși experiențele și poveștile lor, iar noi vom fi puși în situația de a găsi conexiunea între elemente.

Cea de-a patra întâlnire live din cadrul proiectului a avut loc pe 26 mai 2020 și a adus împreună oameni din culturi și țări diferite, fiecare prezentând creativitatea din perspectiva proprie.

Olinga RAFAT – născută în Germania, cu rădăcini persane și actualmente stabilită în Albania, coordonator de proiect în cadrul Migration and Diaspora Cooperation la Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit

Patrycja BADECKA – cu rădăcini în România, născută în Polonia, actualmente trainer international în cadrul World Association for Positive Psychotherapy

Cherry LIU – născută în China, consilier în psihoterapie pozitivă și specialist în abordarea traumei

Ivan KIRILLOV – născut în Rusia și actualmente stabilit în Turcia, psihoterapeut și executive coach în cadrul World Association for Positive Psychotherapy

Richard WERRINGLOER – născut în Germania, medic și trainer internațional pentru Psihoterapie Pozitivă în cadrul World Association for Positive Psychotherapy

Sam CYROUS – născut în Brazilia, psiholog, logoped și storyteller, coordonator al TEDxBrazilia, membru al World Association for Positive Psychotherapy.

Dacă ați ratat live-ul de pe Facebook, vă invităm să urmăriți înregistrarea video:

Ghidați de Ovidiu DAMIAN, cei șase invitați au prezentat, din perspectivă proprie și din perspectiva culturilor pe care fiecare o reprezintă, câteva idei valoroase despre creativitate. La final de întâlnire s-a vorbit despre moștenirea pe care vor fiecare să o lase și despre ce au moștenit de la cel care le-a fost ghid în dezvoltare (cel puțin lui Ivan, Richard și Sam) – prof. Nossrat PESESCHKIAN, fondatorul Psihoterapiei Pozitive. Mai jos sunt câteva dintre ideile adunate de pe parcursul live-ului asupra cărora vă invităm să reflectați.

  • Creativitatea apare când nu mai așteptăm miracole de dinafară, focusul se mută pe ceea ce putem face NOI și, mai ales, pe ce putem face ÎMPREUNĂ!
  • Dacă o perioadă ca aceasta, sub amenințarea unul pericol, nu ne schimbă, nu ne pune în situația de a ne antrena resurse noi, înseamnă că am trecut prin ea degeaba.
  • În perioada de pandemie, pentru fiecare dintre invitați, creativitatea s-a manifestat în moduri diferite: unii au învățat abilități noi (de exemplu, Sam a învățat să gătească), pentru unii a însemnat mai multă disciplină și mai multă proactivitate (pentru Ivan), pentru alții a însemnat să descopere semnificații noi (pentru Cherry), mai multă atenție la propriul corp (Patrycja) sau la propria persoană și mai multă auto-reflecție (Olinga), mai multă conectare cu oamenii (Richard), mai multă punere în acțiune a ideilor, focus mai mare pe a face (Sam)!
  • Creativitatea poate fi un limbaj comun, indiferent de cultura sau țara din care venim!
  • A fi creativi înseamnă a avea o nevoie sau o lipsă, a o accepta, a fi deschiși la perspectivele altora care poate și-au satisfăcut nevoia respectivă, deschidere spre oamenii de la care putem învăța și disciplină pentru a pune în aplicare ceea ce am creat.

În ultimele minute ale live-ului, Ovidiu a împărțit invitații în 2 echipe. Doamnele au avut de răspuns la întrebarea: pentru ce ai dori să rămâi în mintea oamenilor atunci când nu vei mai fi? Și domnii au împărtășit experiența lor cu Nossrat PESESCHIAN, fondatorul Școlii de Psihoterapie Pozitivă, un om cu un nivel de creativitate foarte înalt! Răspunsurile la această provocare vă lăsăm să le ascultați!

Sir Richard Branson spunea că mantra creativității este A-B-C-D – Always Be Connecting the Dots (Fii mereu cel care conectează punctele). A găsi legături între experiențe, între povești, între domenii diferite, poate fi un exercițiu atractiv, stimulativ, cu efecte importante asupra minții noastre și asupra capacității noastre de adaptare.

Creativitatea – o resursă valoroasă în adaptare a fost un proiect menit să aducă mai aproape de noi, oameni pasionați de domeniile lor de activitate, oameni care ne-au împărtășit experiențele și poveștile lor de viață. Ei ne-au spus povești iar noi am conectat experiențele!

    Recommended Posts