Evenimente

Despre Serile YALOM – libertate, singurătate, timp

În luna noiembrie 2018, am inițiat întâlnirile Serile YALOM – Despre SENSuri în viață. Ne-am propus prin acest proiect să aducem mai aproape de publicul larg trei dintre temele majore ale terapiei existențiale, considerate de Irvin YALOM (psihoterapeut existențialist și scriitor) „principalele preocupări ale vieții”: libertatea, singurătatea (izolarea) și timpul (cu inerenta temă a morții).

Pornind de la o idee lansată de Viorel VRABIE de la Editura Trei, am vrut să vedem dacă aceste teme sunt de interes și pentru publicul clujean, dacă atrag și incită. Am invitat astfel patru vorbitori aleși din domenii diferite:

  • Liana DON – psihoterapie și psihiatrie
  • Paul CHETREANU – psihologie
  • Alexandru STERMIN – biologie
  • Ștefan BOLEA – filosofie

Aceștia au dezbătut timp de trei seri, în fața a peste 160 de participanți, temele amintite. La finalul fiecărei seri am fost provocați la un exercițiu personal, de introspecție pe temele alese.

Libertatea

Tema libertății ne-a adus aproape ideea că libertatea există doar între limite și că ea înseamnă responsabilitate și asumare. Că nu ne naștem liberi (pentru că nu alegem unde ne naștem, în ce cultură, în ce țară, în ce oraș, în ce familie), dar putem să ne eliberăm și să decidem pentru noi înșine pe parcursul vieții.

Întrebările pentru prima seară au fost despre care ne este declarația de libertate și ce vrem să eliberăm ca să ne simțim liberi. Cei mai mulți dintre cei care și-au scris declarația de libertate au scris despre a fi, despre a fi ei înșiși, despre a fi autentici, despre a-și asuma cea mai bună variantă proprie. Frica, încrâncenarea, rușinea, ura au fost emoțiile considerate a fi necesar de eliberat pentru a ne simți liberi.

Singurătatea

La a doua Seară YALOM, s-a abordat tema singurătății: a singurătății inter-personale, a celei intra-personale și a izolării sociale. Am privit singurătatea ca pe un gol între mine și ceilalți, dar și ca o conectare la mine însumi/însămi, atunci când aleg să fiu cu mine (solitudinea).

Întrebarea a fost „ce aș câștiga dacă mi-aș trăi solitudinea?”. Autenticitate, acceptare de sine, autocunoaștere, creativitate, sens în viață, independență, liniște, libertate, timp pentru meditație sunt cele mai frecvente răspunsuri din sală.

Timpul

Seara despre timp și moarte a avut inclus un exercițiu de imagerie dirijată pentru găsirea răspunsului la întrebarea „cum aș putea folosi moartea în favoarea vieții?”.

Răspunsurile cele mai frecvente au gravitat în jurul ideii de asumare de sine și de asumare a responsabilității pentru propria viață („făcând totul ca să trăiesc așa cum vreau”, „luând decizii”, „mai puțin dramatism și mai mult umor. Ce puii mei!”, „să îmi permit să iubesc” și multe altele).

Suntem ființe căutătoare de sens. Găsirea unui sens pentru ceea ce ni se întâmplă ne dă un sentiment al controlului...

Irvin YALOM

Încheiem cu un citat din Irvin YALOM care spune că „Suntem ființe căutătoare de sens. Biologic, sistemul nostru nervos este astfel organizat încă creierul mereu caută modalități (pattern-uri și clusters) în care să organizeze informația. Găsirea unui sens pentru ceea ce ni se întâmplă ne dă un sentiment al controlului: ne simțim neajutorați și confuzi în fața haosului, a evenimentelor fără logică, încercăm să le punem într-o ordine și tocmai făcând asta, câștigăm un sens al controlului asupra lor. Chiar mai important, sensul dă naștere valorilor și unui cod de comportamente: astfel, răspunsul la întrebarea DE CE? (de ce trăiesc?) se transformă în căutarea răspunsului la întrebarea CUM (cum traiesc?).”

Sperăm că cele trei seri, deși răscolitoare, au pus lumină pe preocupări poate mai rar aduse la suprafața conștientului, au provocat la introspecție și la căutarea de răspunsuri.

Mulțumim, Cărturești Cluj și Platinia Shopping Center pentru implicarea în realizarea acestui proiect.

Înregistrările video ale întâlnirilor sunt deja disponibile pe canalul de YouTube HUMANCO: