Evenimente

Duminica pe coclauri #57

Începutul de toamnă ne-a răsfățat cu zile însorite așa că pe 15 septembrie 2019am plecat din nou la drum. O nouăDuminică pe coclauri minunată pe care am dedicat-o traseului de la Stațiunea Muntele Băișoriipână la Scărița-Belioara.

Am petrecut o zi care ne-a făcut să uităm de aglomerația urbană. Am întâlnit priveliști presărate cu căsuțe având acoperișuri de paie, o herghelie de cai, stânci abrupte și flori surprinse în ultimele străluciri, gata de a se preda toamnei.

Ne-am adunat în jurul orei 9 și am parcurs un traseu auto de aproximativ o oră în direcția Vlaha – Băișoara – Stațiunea Muntele Băișorii.

La pas, drumeția noastră a totalizat 16,5 km, cu o ascensiune totală de 750 de metri. Deplasarea efectivă a durat aproximativ 4 ore și jumătate.

Distanța relativ mare nu s-a făcut simțită pentru că am umblat domol prin pădure și prin porțiuni de câmp deschis. Gradul de dificultate al traseului marcat cu cruce albastră a fost unul mediu spre dificil – pe mici porțiuni.

Priveliştea de la Muntele Băișoriieste deschisă spre Câmpia Transilvaniei, Cheile Turzii şi, în condiţii de vizibilitate, se pot admira chiar și munţii Maramureşului.

Cuprinsă pe o întindere de 47,7 ha, rezervația Scărița Belioaraadăpostește specii rare de plante precum argințica, gențiana, crinul pestriț, barba mugurului și ceva unic: strugurii ursului, o plantă-relicvă din era glaciară. Nu știm dacă am recunoscut vreuna din ele, dar am fotografiat flori plăpânde, gata să întâmpine, la fel ca noi, toamna.

Am fost 8 drumeți și un ciobănesc elvețian, pe nume Tao. Vremea a ținut cu noi, așa că ne-am bucurat de razele încă blânde ale soarelui.

Traseul GPSies poate fi urmărit AICI.

Vă așteptăm cu drag la o nouă Duminică pe Coclauri! Până atunci, vă invităm să vă delectați cu câteva fotografii de pe parcursul traseului.