Evenimente

Duminica pe coclauri #58

Zilele de toamnă blânde și calde ne-au îndemnat spre o nouă ieșire în natură. Așadar, cea de a 58-a ediție a Duminicii pe coclauri, din20 octombrie, ne-a găsit pe un traseu pitoresc de la Valea Mănăstirii pe Valea Uzei la Râmeț.

Pornind dis-de-dimineață, pe cont propriu, ne-am dat întâlnire la Teiuș, chiar la intersecția către Mănăstirea Râmeț. De acolo, am parcurs încă 20 de kilometri de traseu auto astfel încât am ajuns la Mănăstire chiar la primele ore ale zilei. Destinația finală a turei a fost să ajungem la un loc de belvedere deasupra Mănăstirii, unde am savurat liniștea și magia coloristică a toamnei.

Am adunat un parcurs efectiv de 11 km, cu o ascensiune totală de 500 de metri. Cu alte cuvinte, am mers trei ore și jumătate pe un traseu de dificultate medie: pădure, câmp deschis, poteci în circuit, astfel încât coborârile și urcările au fost moderate și ne-am putut bucura din plin de panorame pitorești, case vechi acoperite cu fân și desigur, copacii colorați în galben și portocaliu.

Mănăstirea Râmeţ reprezintă unul dintre cele mai vechi aşezăminte religioase ortodoxe din Transilvania, ctitorită în sec. al XIV-lea de călugări pustnici. S-a aflat sub protecția lui Matei Corvin, a voievodului Radu Vodă cel Mare, ca și a lui Mihai Viteazul, care a refăcut-o. Mănăstirea păstrează în registrul iconografic pictat in interiorul ei, una dintre imaginile rare ale episcopului unit al Blajului, Ioan Inocențiu Micu-Klein, ca protector al lăcașului de cult. (Sursa: turism-transilvania.ro)

Valea Uzei face parte dintr-o arie protejată, de interes național, situată în Munții Trascăului. Pentru noi, priveliștea a fost copleșitoare: piscuri calcaroase, combinate cu melancolia naturii. Așa cum au promis și meteorologii, vremea a fost caldă și însorită, așadar, o zi nemaipomenită pentru a o dedica naturii. (Sursa: Alpinclick: Explorări Montane)

Traseul GPSies poate fi urmăritAICI.

Vă așteptăm cu drag alături de noi la o nouă Duminică pe coclauri!

Până atunci, vă invităm să vă delectați cu câteva fotografii de pe parcursul traseului. Mulțumim pentru imagini, Liana POP, Ciprian BUZEA, Amalia & Ciprian BUD!

    Recommended Posts