Evenimente

Duminica pe coclauri #65

Pe 20 septembrie – o zi caldă și plăcută de toamnă, am făcut o tură prin Cheile Baciului – Fânatele Suceagului și Pădurea Hoia. Ediția #65 a îndrăgitei Duminici pe coclauri a fost specială deoarece, alături de Raluca BINDIU și Iulia ILIEȘ, am călătorit înapoi în momentele-cheie ale istoriei geologice a Pământului.

Ne-am întâlnit în jurul orei 9:50 în localitatea Baciu, pe strada Cheile Baciului nr. 34. La ora 10:00, Iulia și Raluca ne-au pregătit o prezentare despre fosile și numuliți.

Timp de două ore am călătorit milioane de ani, în fascinanta lume a geologiei. Am aflat că formațiunile din Cheile Baciului, așa-numitul „aflorisment”, datează din era priaboniană, de acum 35 de milioane de ani. Am aflat despre numuliți că sunt organisme unicelulare care își construiesc case în formațiuni spiralate. Am căutat prin aflorismentul din Cheile Baciului și, cu bucurie, am găsit scoici, numuliți și melci conservați în piatră, de milioane de ani.

Cheile Baciului reprezintă o arie protejată de interes național, aflată în județul Cluj. Cu o suprafață de 3 ha, aceasta se află în nordul Pădurii Hoia, fiind străbătută de pârâiele Valea Lungă și Valea Popești. Rezervația naturală de tip mixt de aici este o zonă de chei săpate în calcare eocene, cu o deosebită importanță geologică, paleontologică și botanică. Cheile-Baciului reprezintă un obiectiv turistic inclus în proiectulClujul Văzut Altfel.

Am descoperit împreună cât de mici suntem pe scara geologică a timpului, cât de multe ne pot spune pietrele și cât de puțin le ascultăm. Am mai aflat câte ceva despre cele două mari continente (LaurasiașiGondwana), care s-au despărțit cândva, în timp, și care se vor reuni din nou, după milioane și milioane de ani.

„M-am distrat foarte mult! Cea mai faină parte a fost să găsim geocache-uri și fosile, care arătau a cranii de Tiranozaurus-Rex.”
„...Am văzut partea dreaptă a Clujului, care pare foarte mică.”

Alexandra & Tudor HABA

În jurul orei 12, am pornit în traseu. Încă impresionați de istoria Pământului, am parcurs 9 km în 3 ore, văzând cu alți ochi natura în transformare, câmpiile, pădurile și stâncile. Cei 9 km au fost parcurși cu o diferență de nivel de 300 de metri, traseul fiind ușor spre mediu.

Traseul GPS poate fi urmărit AICI.

Mulțumim Ralucăi BINDIU și Iuliei ILIEȘ de la Facultatea de Geologie din Cluj pentru călătoria în timp! Fotografiile au fost surprinse de Liana POP și Sebastian VAIDA. Mulțumim și celor 24 de participanți: 18 adulți, 6 copii și 3 căței.

Cele mai vechi dovezi de necontestat ale formării Pământul datează de acum aproximativ 4,54 miliarde de ani. Restul istoriei l-am scris și continuăm să îl scriem împreună.