Articole
Ce folosesc pentru a mă orienta pe munte
La finalul anului trecut am făcut o drumeție în Făgetul Clujului și m-am întâlnit cu un grup de turiști. După ce le-am arătat o sugestie de traseu, unul dintre ei m-a întrebat ce anume folosesc ca să mă orientez pe munte. I-am dat câteva informații sumare despre Locus, ne-am salutat și am plecat fiecare pe drumul lui. După această întâlnire m-am gândit că, dacă aș fi avut un document scris, i-aș fi putut da mult mai multe informații despre ce anume se poate folosi pentru orientarea pe munte, mult mai multe informații față de cele 5 minute de povestit.
Așa mi-a venit ideea să scriu acest articol, să existe un link permanent pe site-ul Humanco care să conțină experiența mea vis-a-vis de tool-urile de orientare. Nu am pretenția că dețin adevărul absolut, fiecare este liber să-și aleagă aplicațiile și sursele de informație care i se potrivesc mai bine, eu vreau să vă împărtășesc ce am ales eu, ce am filtrat de-a lungul anilor de drumeție…
Locus Maps este o aplicație GPS ce funcționează foarte bine pe Android (pe iPhone nu știu). Este dezvoltată de o echipă din Cehia, Assam Software sro și pentru mine este cea mai bună aplicație de drumeție. O puteți instala din Google Play Store, se cheamă mai exact „Locus Map 4 Outdoor Navigation”. În aplicație puteți folosi hărți online – care necesită conexiune la Internet sau hărți offline, care nu necesită să aveți semnal la telefon, așa cum se întâmplă deseori pe munte.
Locus Maps oferă posibilitatea de a încărca hărți digitale, puteți alege dintre cele oferite de ei (contracost pentru varianta free sau gratuit pentru abonamentele Silver sau Gold de la Locus) sau puteți descărca hărți digitale din alte surse.
OpenHiking este o foarte bună sursă de hărți digitale ce pot fi descărcate gratuit aici. Mergeți la secțiunea „downloads” și alegeți „Mapsforge maps”. Aici găsiți hărți montane pentru țările din Europa Centrală printre care și România, puteți să descărcați harta pe calculator și să o copiați pe telefon în folder-ul Locus Maps (Internal shared storage \ Android \ data \ menion.android.locus \ files \ Locus \ mapsVector) sau puteți să folosiți link-urile care, accesate de pe telefonul mobil, instalează direct harta în Locus. Hărțile sunt dezvoltate de o echipă inimoasă din Budapesta, Ungaria, organizația fiind susținută de Societatea Carpatină Ardeleană cunoscută sub numele maghiar de EKE (Erdélyi Kárpát-Egyesület).
În cadrul aplicației Locus puteți vedea harta colorată după formele de teren (stâncă, pajiște, pădure, etc.) cu curbe de nivel din 20 în 20 de metri. Hărțile de la Locus Map sau de la OpenHiking vă arată și principalele trasee marcate din masivele muntoase colorate după culoarea marcajelor. Aplicația vă oferă posibilitatea să înregistrați traseele pe care le parcurgeți pentru a analiza mai apoi, pe telefon sau pe laptop distanțele parcurse, diferențele de altitudine, timpul și ritmul de deplasare, timpul de repaus, pantele urcate sau coborâte. Totodată aveți posibilitatea să încărcați în aplicație traseele parcurse de alți turiști sau cele oficiale realizate de organizații de turism sau administrații de Parcuri Naționale.
Aplicația are posibilitatea să coloreze traseul înregistrat sau încărcat din alte surse în funcție de pantă: verde pentru teren plan, de la galben spre roșu închis pentru urcări în funcție de gradul pantei și de la albastru deschis la albastru închis pentru coborâri, în funcție de gradul de înclinație.
În timp ce vă deplasați aplicația vă arată coordonatele la care vă aflați pe hartă, are posibilitatea să rotească harta în funcție de direcția în care vă deplasați și puteți modifica scara hărții cu zoom-in sau zoom-out. Trăgând cu degetul de hartă vă arată ce distanță este până la un anumit punct de pe harta și la ce altitudine se află acest punct.
Pentru a analiza și gestiona traseele înregistrate, eu folosesc, pe calculator Garmin BaseCamp, aplicație care mi-a fost utilă în toți acești ani. În aceasta aveți posibilitatea să grupați traseele în foldere, să le vizualizați pe hărțile de la OpenHiking (de această dată descărcați varianta Garmin a hărților OpenHiking pentru a le instala pe calculator), să analizați distanțele parcurse, diferențele de nivel, timpul și viteza de deplasare, etc. Tot aici puteți combina trasee, face copy-paste de segmente de trasee pentru a obține trasee noi, puteți desena trasee complet noi și să le copiați mai apoi pe smartphone, în Locus Map, pentru a le parcurge în teren.
O altă aplicație foarte utilă pentru a analiza traseele parcurse și pentru a planifica trasee noi este Google Earth unde puteți vedea traseele parcurse suprapuse pe imaginea din satelit a terenului. La fel ca și Garmin BaseCamp puteți desena trasee noi orientându-vă după drumurile sau potecile ce se văd din satelit.
O sursă interesantă de hărți pentru Locus Map pot fi și hărțile fizice, hărțile tipărite pe hârtie. Acestea pot fi scanate la centrele de copiere, centre care au posibilitatea de a le scana la formate mari cum ar fi A1. Dupa scanare fișierele cu imaginea hărților pot fi calibrate în coordonate reale direct din Locus Maps de pe smartphone sau din Google Eath (ca și overlay) de pe calculator. Eu am folosit MAPC2MAPC, aici. Pe site găsiți informații detaliate despre cum să procedați pentru calibrarea hărților. După calibrare puteți naviga cu Locus Map pe harta scanată cu o precizie destul de bună, în funcție de calitatea calibrării erorile sunt de câteva zeci de metri față de realitate.
O facilitate interesantă din Locus Maps sunt și hărțile customizate, am găsit un set de hărți customizate foarte fain care încărcat în Locus Maps vă oferă posibilitatea să folosiți hărțile satelitare online de la Google Maps sau de la Yandex, ESRI, Bing și multe altele. Hărțile le găsiți la adresa aceasta. Folosiți translate din Chrome pentru instrucțiuni și descărcare căci pagina web este în rusă.
Pe lângă Locus Maps merită menționate și OruxMaps și Munții Noștri, ambele sunt aplicații foarte bune. Aplicația de la Munții Noștri vine și cu track-uri GPS din principalele masive muntoase din România, track-uri înregistrate prin parcurgerea traseelor și nu preluate digital sau desenate cu mouse-ul pe hartă. Munții Noștri, cei de la Schubert & Franzke, au și un website foarte fain cu toate traseele din masivele importante din România, sursă foarte bună de inspirație pentru trasee.
Ca și sursă de inspirație pentru trasee și pentru a descărca track-uri parcurse de alți pasionați de munte vă recomand în primul rând AllTrails.com, track-urile mele le găsiți la adresa de aici. Pe AllTrails când căutați pe hartă vă recomand să folosiți mai degrabă secțiunea „Community content” decât „Curated trails”, găsiți mult mai multe track-uri decât în secțiunea cu track-uri verificate dar există și riscul să gasiți unele înregistrate aiurea de către persoane iresponsabile…
Surse bune de idei de trasee sunt și WikiLoc, blog-ul celor de la Banda Roșie, blog-ul lui Dan Tautan sau blogul lui Mihaela și Robert Dogaru.
În ceea ce privește prognoza meteo mă bazez pe WetterOnline care au și app pentru smartphone. Foarte utilă este harta radar cu precipitațiile, puteți estima destul de bine dacă vă „lovește” sau nu un front de ploaie. La fel, cu prognoze bune și app pentru smartphone este și MeteoBlue. MeteoBlue vă dă și prognoze în orice punct de pe glob utilizând latitudinea și longitudinea, practic în special în zonele de munte unde nu găsiți localități în WetterOnline.
Desigur, aplicațiile de pe telefon sunt foarte utile și vă dau foarte multe informații. Totuși, dacă vă aflați într-o zonă montană pe care nu o cunoașteți e bine să aveți la îndemână și o hartă tiparită și o busolă, smartphone-urile mai pot să dea rateuri din varii motive, bateria limitată fiind cel mai la îndemână exemplu.
Fiți pregătiți să vă orientați și alternativ folosind marcajele turistice, marcajele forestiere, cursul apelor, soarele, stelele, etc.
Poteci însorite vă doresc, să ne vedem cu bine pe munți și dealuri! Drumeții frumoase!
Autor: Lucian HUM