Articole

Exerciții de reziliență #11: Cele patru uși

Care sunt ușile pe care știu că mi-ar face bine să le deschid acum?

Am păstrat această întrebare în minte de când am participat la un eveniment de autocunoaștere prin imagini. La acel moment, am rămas surprinsă de faptul că nu mă gândisem la asta – să mă îndrept spre lucrurile care știu că îmi fac bine și care îmi aduc energie. Fusesem multă vreme concentrată pe alte uși, care fie nu aveam cum să le deschid, fie nu îmi dezvăluiau ce aș fi vrut eu să văd.

Cred că mulți dintre noi, din obișnuință, alegem să ne îndreptăm spre aceleași uși, chiar dacă știm foarte bine ce se află în spatele lor. Este o dorință cât se poate de omenească să tindem spre stabilitate, să păstrăm unele lucruri neschimbate în viața noastră. Și din această dorință, să ne trezim mereu repetând aceiași pași.

Pe de altă parte, este o certitudine cât se poate de clară că la un moment dat, vom privi în jurul nostru și peisajul va fi diferit sau că vom privi în interiorul nostru și vom găsi ceva diferit. Lumea este într-o continuă schimbare și noi ne schimbăm odată cu ea.

Rămâne întrebarea: Cum aducem pace între cele două? Cum reconciliem nevoia de stabilitate cu certitudinea schimbării?

Astăzi împărtășesc cu tine un exercițiu care m-a ajutat în acest proces de reconciliere.

Exercițiul celor 4 uși ne poate fi deosebit de util atunci când observăm că rămânem agățați de partea negativă a experiențelor de viață sau atunci când ne este greu să ne luăm rămas bun de la ceea ce am pierdut. Cele 4 uși sunt menite să îmbogățească percepția, să sporească reziliența și să ne îndrepte spre resurse pe care le putem folosi drept cărămizi în ceea ce ne dorim să construim în continuare. Acestea sunt:

    • Ușa 1 – ceea ce puteam să fac înainte și pot să fac și acum;
    • Ușa 2 – ceea ce nu puteam să fac înainte și nu pot face nici acum;
    • Ușa 3 – ceea ce puteam să fac înainte și acum nu mai pot;
    • Ușa 4 – ceea ce nu puteam să fac înainte, dar pot să fac acum.

Ca să aplici acest exercițiu, te invit să te gândești la o schimbare prin care treci acum sau una prin care ai trecut recent și să o descrii în câteva cuvinte. Apoi, așează-te pe rând în fața fiecărei uși și privește spre ce se află dincolo de ea. Îți recomand să notezi tot ceea ce consideri că e relevant. Dacă dorești, poți să desenezi ușile.

Atunci când alegem în mod voit să deschidem ușa 1, ne sporim puterea voinței. Aici găsim cea mai multă hrană pentru stabilitatea pe care o dorim în viețile noastre. Acordă-ți timpul necesar să vezi care sunt toate lucrurile care nu s-au schimbat. Gândește-te cum te ajută fiecare dintre ele.

Ușa 2 poate fi o poartă fie spre dezvoltarea ta viitoare, fie spre cultivarea unui nivel mai mare de acceptare. Sunt bariere pe care vom reuși să le depășim, dar sunt și bariere care, posibil, vor rămâne neclintite indiferent de eforturile noastre. În acest moment, poate nu fi clar în ce categorie se încadrează barierele pe care le descoperi. E suficient să le notezi și să le recunoști.

Când te așezi în dreptul ușii 3, te rog să iei cu tine o porție sănătoasă de compasiune de sine. Oricare dintre noi se poate trezi revenind aici în mod repetat, în căutarea lucrurilor pierdute. E o pendulare normală și vulnerabilă. Te invit să te privești cu blândețe și să accepți toate emoțiile trezite de ce se află dincolo de această ușă. Ele vor fi călăuzele tale spre transformare și spre re-așezarea priorităților în viață.

Nu durerea devine mai mică, viața devine mai mare.

Lucie BROWNLEE

Ușa 4 este cea care are potențialul de a stârni bucurie și speranță pentru viitor. Concentrează-te să descoperi toate oportunitățile care s-au ivit în urma situației. Lasă mai multe zile să completezi această listă, dacă ai nevoie. Gândește-te cum le poți valorifica, cum le poți investi, astfel încât viața din tine și din jurul tău să devină mai mare.

Poți parcurge acest exercițiu așa cum dorești tu. Înainte să-l începi, poți chiar să te lași ghidat/ă de întrebarea de la început: Care sunt ușile pe care știu că mi-ar face bine să le deschid acum?

Pe cât e posibil, caută să-i faci fiecăreia dintre ele loc în atenția ta. Astfel, îți vei încuraja mintea să rămână deschisă și pentru perspective noi, care îți pot aduce surprize plăcute.

Autor: Delia SFECHIȘ

Exerciții de reziliență este un proiect HUMANCO al anului 2022, pe care l-am dedicat explorării acestei capacități și antrenarea pentru un mai bun răspuns în fața momentelor dificile. Știai că fluturele este un simbol al rezilienței? Din faza oului la evoluția în omidă și până la transformarea în fluture, ciclul și durata de viață sunt asociate cu transformarea și adaptarea. Iar lecțiile pe care le învățăm despre reziliență sunt experimentate, de multe ori, prin prisma unor situații și trăiri dificile, dar care mai apoi se dovedesc a fi benefice pentru propria dezvoltare.