Articole

Colaborarea cu oamenii „ascunși” sau Blind-Collaboration

Principala imagine-simbol pentru colaborare reprezintă adesea doi oameni care își dau mâna sau lucrează ceva împreună. Eu și Roxana nu ne-am văzut niciodată, nici măcar online. Dar cumva, reușim să colaborăm excelent de peste doi ani și cred că e cazul să ne felicităm pentru asta!

Colaborarea – aleasă ca temă a anului 2023 la HUMANCO – m-a făcut să mă uit puțin în urmă la ce a însemnat pentru mine colaborarea, cum s-a desfășurat ea de fapt și ce concluzii pot trage.

În teorie, pentru a putea colabora eficient, este nevoie să ne cunoaștem, să dezvoltăm o relație de încredere în timp, să ne coordonăm pentru a fi pe aceeași lungime de undă – să stăm măcar o dată la o cafea. Dar iată că perioada pe care o trăim ne arată că se poate și altfel: prin e-mailuri și conversații telefonice foarte scurte și la obiect. Lucrăm fiecare în companii care au structuri, proceduri și moduri de operare destul de diferite și, cu toate astea, am reușit să ne sincronizăm perfect și să contribuim, așa, din umbră, la formarea, în ultimii doi ani, a peste 70 de formatori, specialiști în activitatea de coaching și consilieri în carieră.

Cumva, la baza acestei colaborări a stat o încredere acordată de la început, fără rezerve, validată pe parcurs, că răspunsurile vor veni la timp, că documentele vor fi complete, că participanții vor fi informați corect.

Concluzia mea este că putem lucra bine împreună și fără să dăm mâna, asociind mental pe celălalt nu unui chip, ci unei voci, iar asta nu „dezumanizează” neapărat relația. E doar altfel, eficientă și confortabilă pentru toți cei implicați.

Desigur, sunt mulți alți parteneri externi cu care colaborăm în același mod. Însă am ales-o pe Roxana ca exponent și profit de ocazie să le mulțumesc tuturor pentru încredere, flexibilitate și efortul depus în această colaborare!

Despre autor

Simona DAMIAN

Asistent manager & Facilitator
Simona este o rotiță în echipa care gestionează partea tehnică și organizatorică, acel mecanism care face ca tot procesul formării să fie, de fapt, atât de uman. Experiența acumulată ca interpret de conferință și interpret în limba semnelor o ajută să fie cu ușurință o punte stabilă între participanți și traineri.
Alături de HUMANCO din 2014, pe Simona o motivează satisfacția lucrului împlinit, a muncii cu sens, care contribuie într-un fel sau altul la bunăstarea celorlalți. Răbdătoare și meticuloasă, entuziastă și creativă, Simona își împarte ziua între activitatea sa de asistent HR, proiecte împreună cu și pentru surzi, familie, romane realist-magice, gătit și simplitatea micilor plimbări în natură.
Arată întreaga descriere Închide