Articole
Consilierul în carieră modern
În ziua de astăzi, varietatea de metode disponibile pentru a ne dezvolta, într-o formă sau alta, este extraordinar de mare: de la muntele de cărți despre self-help disponibile în orice librărie, la coaching profesional sau personal, cursuri de dezvoltare personală, tabere de mindfulness, terapie, dezvoltare prin joc și multe alte oportunități.
Paleta atât de mare de opțiuni ne stimulează autonomia și libertatea. Avem șansa de a experimenta diferite abordări și de a vedea ce ni se potrivește. În același timp, adesea ne lasă confuzi, simțind presiunea de a ne dezvolta, de a apela la specialiști fără a înțelege cu adevărat ce anume presupune fiecare serviciu.
Așadar, în mulțimea de oportunități, unde se poziționează consilierea în carieră? Care este rolul consilierului în carieră?
Mulți dintre noi au în minte imaginea unui consilier „clasic” atunci când se gândesc la consilierea în carieră. O persoană care testează aptitudinile noastre și în baza lor ne propune o serie de meserii care ni se potrivesc. Adesea, ne gândim că astfel de persoane lucrează în școli sau în instituții de stat foarte bine reglementate.
Într-adevăr, originile consilierii în carieră se găsesc în zona de „potrivire” între competențe și cerințele pieței muncii. Însă odată cu dezvoltarea modului în care muncim și ne raportăm la muncă, rolul consilierului în carieră s-a redefinit și ajustat.
Pentru a clarifica cât mai bine cine este consilierul în carieră, cred că ar merita investigate câteva mituri despre consilierea în carieră:
Mitul nr. 1: Consilierul în carieră îți oferă răspunsuri exacte prin intermediul unor teste
Deși mulți dintre noi ne-am dori răspunsuri simple la întrebări complicate precum: Ce carieră ar trebui să urmez? sau Care este pasul următor în cariera mea?, consilierea în carieră nu le poate oferi atât de direct.
Consilierul în carieră se folosește de o serie de instrumente – uneori teste standardizate, alteori exerciții experiențiale – pentru a ajuta clientul să își înțeleagă mai bine nevoile, dorințele, dar și resursele și constrângerile în situația în care se află. Aceste instrumente au rolul de a aduce mai multă claritate și de a facilita momente de „aha” pentru client, însă cel mai adesea, răspunsul va fi la fel de complex ca și întrebarea, fiecare opțiune având atât avantaje, cât și costuri.
Rolul consilierului în carieră este să ajute clientul să vadă și să navigheze aceste complexități în cadrul unor discuții profunde.
Mitul nr. 2: Consilierul în carieră îți spune ce ar trebui să faci cu viața ta
Consilierea în carieră modernă este văzută ca o relație de parteneriat. Consilierul aduce expertiza sa despre procesele de schimbare, câmpul muncii și luarea de decizii, iar clientul vine cu experiența de viață, cu abilitatea și responsabilitatea de a-și lua și asuma deciziile.
Consilierul în carieră nu va spune niciodată pe care drum ar trebui să o ia clientul. Rolul său este acela de a-l însoți pe client în procesul său de luare de decizii, de a-i arăta diferite perspective, de a-l informa pe anumite subiecte unde are expertiză și, odată luată și asumată decizia, de a-l ajuta să-și atingă scopurile, fără însă a-l influența.
Mitul nr. 3: Consilierea în carieră este doar pentru oamenii ce au crize în carieră sau care doresc o schimbare
O idee populară este aceea că singurii oameni care beneficiază de consiliere în carieră sunt cei care trec printr-o criză în acel moment, nu se mai regăsesc în ceea ce fac, nu știu ce să aleagă pe mai departe, au pierdut anumite oportunități și nu știu cum să identifice altele.
Consilierul în carieră poate interveni în procese de dezvoltare a carierei și să ajute clienții în a genera idei de dezvoltare a lor în cadrul rolului curent. Totodată, să identifice moduri de a face „job enrichment” în contextul în care se află, să își seteze obiective de dezvoltare pentru cariera curentă și să îi susțină până ajung să se realizeze.
Mitul nr. 4: Consilierea în carieră se rezumă strict la discuții despre muncă
Deși obiectivul mare al consilierii în carieră este de a facilita discuții și luarea de decizii despre domeniul profesional, munca face parte din viața noastră de zi cu zi. Dacă până acum 20-30 de ani oamenii încercau să delimiteze zona profesională de cea personală, astăzi ne este clar că cele două sunt interdependente, chiar dacă (uneori) nu ne place acest lucru. Viața personală ne impactează modul în care muncim, randamentul, alegerile de carieră, iar viața profesională adesea vine cu noi în sfera personală prin gânduri sau relații care rămân cu noi și în afara orelor de program.
Consilierul în carieră înțelege relațiile complexe dintre viața personală și cea profesională, iar pentru a debloca decizii de carieră, adesea însoțește clientul în zone personale precum valori, familie, apropiați, istoric de viață sau roluri personale.
O decizie cu adevărat informată trebuie să fie sustenabilă în viața clientului și să susțină viața pe care și-o dorește, iar consilierul în carieră modern integrează aceste aspecte în discuții.
Mitul nr. 5: Consilierea în carieră este doar pentru elevi sau studenți
Poate, cea mai des întâlnită confuzie este cea dintre consilierul în carieră și consilierul școlar. Deși consilierul în carieră poate oferi consiliere și elevilor sau tinerilor, competențele sale nu se opresc acolo.
Consilierul în carieră modern se poate orienta către o varietate mare de clienți: de la profesioniști care se gândesc cum să își reconfigureze cariera după ce au acumulat experiență în domeniu, la angajați care se gândesc să facă pasul către antreprenoriat, la veterani ce se gândesc să își planifice ieșirea din câmpul muncii (și nu neapărat din zona carierei), lideri care se găsesc în conflicte între multiple responsabilități ale aceluiași rol și multe alte cazuri specifice.
Mai mult, un trend emergent în piață este consilierul în carieră din companii. Tot mai multe organizații creează oportunități pentru consilieri în carieră care să faciliteze procesul de dezvoltare al angajaților companiei, să-i ajute în a-și gestiona mai bine parcursul profesional și obiectivele de carieră.
Un consilier în carieră este, așadar, specialistul care susține oamenii în explorările lor legate de carieră, fără însă a se limita la acestea.
Dacă ți-am trezit curiozitatea și crezi că ți se potrivește cursul de Consilier orientare privind cariera, detaliile despre înscrieri sunt disponibile în pagina dedicată.