Articole
Exerciții de reziliență #7: Despre autoreflecție și reziliență
Ai putere asupra minții tale, nu asupra evenimentelor dinafară. Realizează asta și vei găsi putere.
Marcus AURELIUS
Astăzi îți propunem un exercițiu preluat de la stoici.
Inițiată de Zeno din Citium, filosofia stoică pune accent pe a ne defini principiile și valorile după care să ne ghidăm viața, astfel încât, la finalul ei, să avem cât mai puține regrete. Învățătura centrală a stoicismului este morala derivată din însăși legile naturii, sau mai bine zis, promovarea rațională, existența virtuoasă și atitudinea curajoasă în fața vicisitudinilor vieții.
Acceptarea evidenței că nu avem control asupra evenimentelor din afara noastră, ci doar asupra a ceea ce se întâmplă în noi, compensează durerea și nefericirea, împacă binele cu răul, viața cu moartea. O altă trăsătură caracteristică stoicismului este recomandarea iubirii față de oricare alte ființe.
Ideea din spatele acestui exercițiu este că fiecare situație prin care trecem are mai multe straturi, la fel ca o ceapă. Fiecare strat reprezintă ceva ce aducem în situație și nu situația în sine. Doar luând în considerare elementele profunde, fără straturile relativ neimportante, de suprafață, ajungem să putem acționa conform unui cadru etic adecvat. Nu mai lua în considerare reputația, ce vor spune ceilalți sau orice avantaj personal pe care crezi că îl poți obține ca parte a ecuației atunci când vrei să afli ce să faci într-o anumită situație. Pune-ți următoarele întrebări:
- Ce valoare aduce această situație celorlalți?
S-ar putea să fii surprins/ă de câte ori răspunsul este „niciuna”!
- Ce fel de calități necesită această situație?
Dacă ai aceste calități e grozav, dacă nu, gândește-te la această situație ca la o șansă bună de a le dezvolta.
Iată un exemplu: Ai un proiect care stagnează de ceva vreme și îți este groază să deschizi discuția cu colegii referitor la el. Întreabă-te ce valoare aduce această situație celorlalți? Probabil că niciuna. Dimpotrivă, probabil aduce dezavantaje.
Deschiderea discuției despre proiect poate închide proiectul pentru totdeauna sau poate aduce idei noi. Ce calități ai nevoie pentru această situație? Poate curaj, răbdare să asculți nemulțumirile lor sau poate organizarea gândurilor legate de cum să faci prezentarea. Le ai? Este acesta un bun moment să ți le testezi sau să le antrenezi?
Stoicii mai au o întrebare interesantă legată de situațiile de viață dificile: ce importanță va mai avea această situație peste 20 de ani? Rolul acestei întrebări este să reducă din anxietatea ce ne împiedică să trecem de la a analiza la a face.
Ia câteva situații actuale din viața ta și analizează-le din perspectiva celor 3 întrebări. S-ar putea să observi că unele situații nu au importanța care păreau să o aibă și nu merită să îți bați capul cu ele. La altele, s-ar putea să găsești răspunsuri diferite decât cele inițiale.
Autor: Gabriela HUM
Referințe:
- 9 Core Stoic Beliefs;
- Marcus Aurelius – Gânduri către sine însuși, editura Humanitas, 2020.
Exerciții de reziliență este un proiect HUMANCO al anului 2022, pe care l-am dedicat explorării acestei capacități și antrenarea pentru un mai bun răspuns în fața momentelor dificile. Știai că fluturele este un simbol al rezilienței? Din faza oului la evoluția în omidă și până la transformarea în fluture, ciclul și durata de viață sunt asociate cu transformarea și adaptarea. Iar lecțiile pe care le învățăm despre reziliență sunt experimentate, de multe ori, prin prisma unor situații și trăiri dificile, dar care mai apoi se dovedesc a fi benefice pentru propria dezvoltare.