Articole

Întreabă un trainer #16

Cum să estimez și gestionez așteptările ca trainer, mai ales când lucrurile nu se întâmplă cum am planificat?

Un prim pas în setarea așteptărilor este să faci o descriere cât mai detaliată despre conținutul trainingului atunci când îl promovezi astfel încât, potențialii participanți să aibă o perspectivă cât mai clară despre ce se va întâmpla în cadrul cursului.

Pasul doi este să iei pulsul sălii chiar din prima zi, când poți să faci un mic exercițiu de colectare a nevoilor și să vezi, în mod real, care sunt așteptările participanților.

De ce e important să faci acest pas cât mai devreme?

Pentru că poți să îți dai seama chiar de la început, ce poți să aduci în plus și ce nu. Ce ar trebui să ajustezi în conținutul tău astfel încât să răspundă cât mai bine acestor nevoi. Dacă simți că o nevoie nu poate fi acoperită în acel training, fie pentru că nu face subiectul cursului, fie pentru că nu ai informații necesare să acoperi acea nevoie, cel mai bun răspuns, în opinia mea, e onestitatea. Să îi zici sincer și deschis: topicul nu intră în trainingul de azi / nu o să reușim să îl abordăm, dar pot să îți ofer resurse în zona aceasta (și să îi trimiți materiale de studiu, recomandări, etc).

Iar în situația în care nu ai un răspuns la nevoia sa: despre nevoia X nu aș putea să îți răspund acum, lasă-mă să mă documentez puțin și revin.

Decât să setezi așteptări greșite sau nerealiste, cred că este mai important să le adresezi în mod direct și cât mai devreme.

Intreaba un trainer-17-Madalina Filip

Colaborarea este prin definiție o capacitate interactivă, nu are granițe, nici limite. Pornind de la această idee, proiectul Întreabă un Trainer se axează pe a ține legătura cu cei care am parcurs și/sau parcurgem împreună călătorii de dezvoltare și învățare și să facem transparente, totodată, părți din munca noastră.

Dacă ai o întrebare sau curiozitate despre viața și munca de trainer, despre coaching, consiliere în carieră sau teme de dezvoltare personală, le așteptăm cu drag! Acestea pot fi adresate completând formularul de mai jos. Întrebarea poate fi adresată oricărui trainer sau a unui în special, dacă dorești să-ți răspundă cineva anume. Atât întrebările, cât și răspunsurile, se vor publica în fiecare săptămână pe pagina noastră de Facebook.