Articole
Întreabă un trainer #17
Cum să-mi gestionez emoțiile și teama de a vorbi în fața unui grup pe care nu-l cunosc?
Mă bucură mult întrebarea aceasta deoarece acum mai mult de 10 ani o puneam și eu unor trainer iscusiți în Public Speaking și consider că răspunsul și suportul lor m-a pus pe drumul de a deveni trainer. Fur de la ei și dau mai departe aceleași idei care m-au ajutat pe mine, idei care sună cam așa:
Privește emoțiile ca pe un ajutor!
Cele mai bune discursuri publice sunt cele pline de emoție. Adesea, când suntem lipsiți de ele, prezentările și trainingurile pe care le livrăm devin mai puțin antrenante. Emoțiile sunt un motor ce ne dau energie și savoare în orice facem.
Bineînțeles, dacă ne copleșesc și ajungem în zona de prea mult stres, pot să fie deranjante. Ted Talk-ul lui Kelly McGonigal și cartea sa, „Partea Pozitivă a Stresului”, m-au ajutat să găsesc punctul de echilibru cu emoțiile.
Pregătește-te!
Cel mai mare confort pentru un trainer sau vorbitor în public vine din a-și cunoaște foarte bine conținutul. Modul în care abordez eu cunoașterea conținutului are două fațete. Prima este să înțeleg cu adevărat materialul despre care vorbesc și să intru în profunzimi, căutând legături între concepte. În acest fel, mă pregătesc pentru necunoscut, pentru întrebări sau subiecte care nu acoperă direct sesiunea pe care o livrez. Asta nu înseamnă că mi-e teamă de întrebările la care nu am încă răspuns – acelea sunt cele mai faine și cele care mă dezvoltă continuu.
Livrarea presupune că știu ce urmează să spun în următorul moment, care este flow-ul prezentării. Între a ști ce ai de zis și a chiar spune acel lucru este o distanță ce se poate acoperi prin pregătire. Concret, asta înseamnă demo-uri cu alți traineri, cu grupuri cunoscute și chiar cu apropiații dispuși să asculte.
Fii spontan/ă!
După ce te-ai împrietenit cu emoțiile tale și te-ai pregătit cât ai putut de mult, nu-ți rămâne decât să sari cu capul înainte și să te adaptezi la ce vine din sală. Participanții nu știu ce plănuiai tu să spui sau să faci, deci nu te bloca în livrarea „perfectă”. Poți să reordonezi ideile, să revii asupra lor mai târziu sau chiar să le „sari” complet. Ce e important este să fii acolo pentru nevoile grupului și să te adaptezi pe procesul lor. Și ideal, să te și bucuri de el.

Colaborarea este prin definiție o capacitate interactivă, nu are granițe, nici limite. Pornind de la această idee, proiectul Întreabă un Trainer se axează pe a ține legătura cu cei care am parcurs și/sau parcurgem împreună călătorii de dezvoltare și învățare și să facem transparente, totodată, părți din munca noastră.
Dacă ai o întrebare sau curiozitate despre viața și munca de trainer, despre coaching, consiliere în carieră sau teme de dezvoltare personală, le așteptăm cu drag! Acestea pot fi adresate completând formularul de mai jos. Întrebarea poate fi adresată oricărui trainer sau a unui în special, dacă dorești să-ți răspundă cineva anume. Atât întrebările, cât și răspunsurile, se vor publica în fiecare săptămână pe pagina noastră de Facebook.