Articole

Oameni și povețe despre încredere #1, cu Andreea Cîra

Se spune că adevărata călătorie a descoperirii nu constă în a căuta peisaje noi, ci în a avea ochi noi. Același lucru este valabil și pentru propria încredere, atunci când pornești la drum cu ea.

Într-un început de primăvară, care este un moment simbolic de start, ne-am gândit să întrebăm participanții la cursurile HUMANCO cum le-a fost călătoria, atât cea de auto-cunoaștere și dezvoltare, cât și cea a încrederii.

1. Cum te-ai descrie într-o propoziție?

Curioasă și competitivă, cu drag de oameni și natură.

2. La ce curs HUMANCO ai participat?

Specialist în activitatea de coaching, 2020.

3. Cum ai folosit sau în ce domenii ai aplicat competențele dobândite la curs?

Aplic un mix al competențelor dobândite la curs în cel mai complex domeniu: propria viață. În plan profesional însă, m-am bucurat să lansez, după formarea în coaching, o nouă direcție în care sunt alături de oameni, suportiv și empatic, adică în ședințele de coaching. Continuând însă călătoriile prin lume și în natură care m-au conturat ca și carieră, abordez lidershipul de tip coaching, un fel de a gestiona situațiile care mă apropie mai mult de oameni: turiști, colegii de echipă și colaboratori.

Așadar, turismul nișat pe activități în natură e domeniul unde presar mai multă ascultare activă, flexibilitate și capacitatea de a pune întrebări puternice atunci când, în contextul bine-cunoscut, lucrurile par să stea mai mult în loc. Într-un proces de self coaching am reușit să găsesc acea doză de creativitate care mi-a permis să dezvoltăm două noi nișe și să acord, astfel, mai multă încredere colaboratorilor.

La nivel organizațional am adus claritate și structură strategiilor pe termen scurt, iar ca și călăuză de oameni prin munți am presărat abilitatea de a vedea în fiecare turist o poveste în propria lor călătorie. Empatia e cea care face acum diferența în profunzimea sensului, chiar dacă vorbim de antreprenoriat.

4. Cum ți-au influențat încrederea în tine?

Văd capacitatea de a pune întrebări puternice, de a genera conștientizare și de a înțelege esența unui tablou de business complicat ca principalele caracteristici care mi-au oferit încredere în mine, în primul rând, ca om, și apoi ca tânără femeie antreprenor într-o piață dinamică și provocatoare.

Încrederea în a fi eu. Încrederea în a-mi fi mai aproape, cu umbre și raze, cu tot ce găsesc în mine. Încrederea în propria-mi călătorie autentică e ceea ce se răsfrânge mai apoi în proiectele unde aleg să mă implic și să le refuz pe acelea care nu se aliniază parcursului de acum. Iar toată această încredere mi-a adus avântul de a demara oficial demersurile de învățare în domeniul științelor cognitive, pe care le găsesc atât de inovativ îmbinate împreună cu industria ospitalității.

5. Ce sfat ai avea pentru cei care își caută încrederea în ei înșiși?

Am să răspund printr-o metaforă, cu invitația de a ne lăsa inspirați, și de această dată, de simplitatea și ciclurile naturii. Cred că încrederea în noi înșine vine din propriile rădăcini. Așa cum o plantă își adâncește tot mai mult rădăcinile pentru a ieși la suprafață și a se păstra în verticalitate și, atunci când e timpul, a înflori, cred că și noi ca oameni ne vom găsi adevărata încredere și profunzime în capacitatea de a căuta resursele și capacitățile adânc în noi, până la rădăcini. Din tot ceea ce nu se vede la suprafață, din curajul cu care ne adâncim înspre noi, pentru ca mai apoi să ne luăm seva de a fi, mai departe, oameni cu încredere, indiferent de cum arată exteriorul. Pentru a crește, pentru a ieși în lume, pentru a rezista la furtuni și condiții ostile, pentru a ne simți cu picioarele pe pământ, chiar și atunci când ne pare că fuge de sub picioare, cred că încrederea în noi vine și din propriile căutări prin rădăcinile interioare. Chiar și business-urile au rădăcini, chiar și relațiile, chiar și oamenii. Pentru mine, de acolo vine încrederea.

„Oameni și povețe despre încredere” este un proiect în care am invitat participanți la cursurile HUMANCO să ne împărtășească din experiența lor după training. De-a lungul anului 2021, veți avea astfel posibilitatea să întâlniți o parte dintre cei care au ales să învețe cu noi.