Articole
Oameni și povețe despre încredere #10, cu Andrei Corovei
Se spune că adevărata călătorie a descoperirii nu constă în a căuta peisaje noi, ci în a avea ochi noi. Același lucru este valabil și pentru propria încredere, atunci când pornești la drum cu ea.
În Anul Încrederii, ne-am gândit să întrebăm participanții la cursurile HUMANCO cum le-a fost călătoria, atât cea de auto-cunoaștere și dezvoltare, cât și cea a încrederii.
1. Cum te-ai descrie într-o propoziție?
Cred că m-aș descrie cel mai bine prin titlul de inginer – mereu aș meșteri ceva și caut continuu să învăț lucruri noi și să îmbunătățesc obiceiurile curente.
2. La ce curs HUMANCO ai participat?
Am participat la trainingul de Formator din perioada octombrie – decembrie 2021.
3. Cum ai folosit sau în ce domenii ai aplicat competențele dobândite la curs?
Organizez traininguri interne în firmă sau la Universitatea Tehnică de câțiva ani și, cu toate că am avut ocazia să fur meserie de la diverși traineri, nu am urmat niciodată un curs de Formator, sau cum i se mai spune Train the Trainers.
În 2021, am început să organizez traininguri pe tehnologii Azure în calitate de Microsoft Certified Trainer și am simțit că e un moment bun să duc trainingurile mele la un alt nivel.
Din teoria predată, exemplele de la curs și interacțiunile dintre participanți, am înțeles cum pot crea un training echilibrat la finalul căruia participanții să-și însușească cunoștințele targetate. În timpul cursului, cât și după, am organizat trainingurile altfel încercând să aplic cunoștințele noi, iar feedbackul primit din partea participanților a fost foarte bun.
4. Cât de mult te-a ajutat să-ți găsești sau să-ți fundamentezi încrederea în tine?
Cred că primul mare rol pe care l-a avut trainingul pentru mine a fost de înțelegere și fundamentare a unor modele teoretice care se aplică în învățarea adulților. Rămân de la curs cu modelul de învațare Kolb, modelul PUMA de organizare a firului roșu, stabilirea de obiective, captarea și menținerea atenției, ca să numesc doar câteva.
Al doilea rol al trainingului a fost să urmăresc trainerii „în acțiune” și să asist la performări de succes. Cred că mult din meserie mai degrabă se „fură” decât se învață și am avut foarte multe de furat de la trainerii noștri.
De la Ovidiu am furat energia și perseverența cu care a documentat partea teoretică a trainingului, iar de la Ramona am rămas cu căldura pe care a inspirat-o în interacțiunile dintre participanți. Din multele interacțiuni cu ceilalți colegi, am învățat Do’s and Don’ts, din perspectiva fiecăruia.
5. Ce sfat ai avea pentru
Cred cu tărie în motto-ul: Be brave, take risks, nothing can substitute experience. De aici, primul meu sfat este să setezi obiective, să încerci și să înveți să tratezi eșecul ca pe un feedback pe baza căruia să devii mai bun. Nu cred că poți învața fără să „dai puțin cu capul”.
Al doilea sfat este să cauți izvorul de motivație intrinsecă. Cred că odată ce realizezi că ești într-o cursă doar cu tine însuți, toată percepția asupra lumii se schimbă.
Și în al treilea rând, să cauți oameni și modele care au reușit să își transforme obiectivele în realitate și să furi meserie de la ei.
„Oameni și povețe despre încredere” este un proiect în care am invitat participanți la cursurile HUMANCO să ne împărtășească din experiența lor după training. De-a lungul anului 2021, veți avea astfel posibilitatea să întâlniți o parte dintre cei care au ales să învețe cu noi.