Articole

Oameni și povețe despre încredere #2, cu Denisa Jecan

Se spune că adevărata călătorie a descoperirii nu constă în a căuta peisaje noi, ci în a avea ochi noi. Același lucru este valabil și pentru propria încredere, atunci când pornești la drum cu ea.

În Anul Încrederii, ne-am gândit să întrebăm participanții la cursurile HUMANCO cum le-a fost călătoria, atât cea de auto-cunoaștere și dezvoltare, cât și cea a încrederii.

1. Cum te-ai descrie într-o propoziție?

O fire luminoasă și curioasă, în continuă descoperire și dezvoltare.

2. La ce curs HUMANCO ai participat?

Specialist în activitatea de coaching, perioada 2020-2021, grupa 5.

3. Cum ai folosit sau în ce domenii ai aplicat competențele dobândite la curs?

M-am surprins folosind diverse concepte și teorii acumulate în toate circumstanțele de zi cu zi, de la cele mai importante, până la cele banale: fie într-o discuție de familie, o dezbatere cu partenerul de viață sau la muncă, de multe ori chiar și fără să o fac în mod conștient.

Cel mai tare observ o schimbare la felul în care adresez întrebările, inclusiv tonalitatea vocii parcă s-a modificat. Chiar dacă este o simplă discuție amicală, încep să sun ca un coach veritabil și mă mândresc cu asta!

Cât despre job-ul actual, fiind în resurse umane într-o arie cu focus pe dezvoltarea angajaților, observ că aplicarea unor trucuri dobândite la curs a ajutat la închegarea relațiilor și creșterea încrederii celorlalți de a fi mai deschiși în comunicare.

4. Cum ți-au influențat încrederea în tine?

Sincer, până la cursul acesta, nici nu știam că am nevoie de creșterea încrederii de sine. Mereu mi-a plăcut să cred despre mine că sunt o fire puternică și sigură de sine, până când, surpriză, s-a dovedit că am și eu slăbiciunile mele. A fost o călătorie deosebită în interiorul emoțiilor și gândurilor mele despre lume, decizii personale și aspecte despre mine însămi, pentru care sunt profund recunoscătoare!

Am învățat că încrederea de sine este formată din mai multe straturi fine, care necesită o atenție egală și care influențează foarte mult ceea ce facem, indiferent dacă reușim sau greșim. Teoriile predate și, mai ales practica, m-au ajutat enorm să descopăr anumite frici care mă țineau pe loc, respectiv ce straturi ale încrederii de sine necesită șlefuire.

5. Ce sfat ai avea pentru cei care își caută încrederea în ei înșiși?

Oh, de unde să încep?! Răspunsul simplu este că încrederea de sine nu trebuie căutată; ea există în fiecare dintre noi și trebuie mai degrabă dezlănțuită. Răspunsul mai pe larg este că, pentru a face orice fel de schimbare, mai întâi este indicat să privim cu atenție spre punctul zero, de unde pornim.

O primă etapă ar fi un proces riguros de auto-analiză, reflecție și introspecție, continuând apoi cu înțelegerea mai aprofundată a acelor straturi de încredere despre care vorbeam mai sus. Identificând cauza rădăcină, prin analiza experiențelor trecute și reacțiilor prezente, putem găsi ulterior soluția potrivită, prin documentare și testare. Să nu uităm nici de ingredientul esențial în acest proces: dorința. Acolo unde există dorință și motivație autentice, există și o forță interioară nelimitată de a dezlănțui și utiliza adevăratul potențial, cu toată încrederea!

„Oameni și povețe despre încredere” este un proiect în care am invitat participanți la cursurile HUMANCO să ne împărtășească din experiența lor după training. De-a lungul anului 2021, veți avea astfel posibilitatea să întâlniți o parte dintre cei care au ales să învețe cu noi.