Articole
Oameni și povețe despre încredere #5, cu Ana-Cristina Lup
Se spune că adevărata călătorie a descoperirii nu constă în a căuta peisaje noi, ci în a avea ochi noi. Același lucru este valabil și pentru propria încredere, atunci când pornești la drum cu ea.
În Anul Încrederii, ne-am gândit să întrebăm participanții la cursurile HUMANCO cum le-a fost călătoria, atât cea de auto-cunoaștere și dezvoltare, cât și cea a încrederii.
1. Cum te-ai descrie într-o propoziție?
Sunt o persoană cu înclinație spre cunoaștere și inovație, iubitoare de natură și sport.
2. La ce curs HUMANCO ai participat?
Am participat la cursul de Specialist în activitatea de coaching, în iunie 2020 – ianuarie 2021 (grupa 4) și la cursul de Formator, în mai – iunie 2021.
3. Cum ai folosit sau în ce domenii ai aplicat competențele dobândite la cursuri?
Venind dintr-o zonă în care accentul se pune pe analiză, detalii, interacțiunea cu sisteme și tehnică, pot spune că formarea în coaching mi-a revelat un întreg univers, care înainte îmi era străin. Mi-a deschis calea spre genuri literare anterior nefamiliare mie, spre oameni cu profesii și interese diferite de ale mele, pe care probabil n-aș fi avut șansa să-i întâlnesc, dar mai ales, spre autocunoaștere.
Astăzi aplic cunoștințe din coaching atât în viața personală, cât și la locul de muncă, prin modalitatea în care îmi setez obiectivele și felul în care mă raportez la relațiile cu cei din jurul meu; prin feedback, ascultare activă, auto-coaching, reformularea pozitivă și concentrarea pe ceea ce pot face, mai degrabă decât pe ceea ce nu pot.
Cursul de formator a așternut o bază teoretică solidă care se dovedește a fi utilă în pregătirea atelierelor pe care le țin în cadrul companiei pentru care lucrez.
4. Cât de mult te-au ajutat să-ți găsești sau să-ți fundamentezi încrederea în tine?
Având puternice note experiențiale, ambele cursuri mi-au fost sprijin în a înțelege de unde vine încrederea și cum se poate consolida. Un concept de care m-am atașat în această perioadă este acela că teoria fără practică poate fi superfluă și astfel, „a face” devine cel puțin la fel de puternic precum „a ști”. Altfel spus, dacă nu fac nimic, nu voi schimba nimic. Punerea în aplicare a cunoștințelor acumulate în anumite cadre de lucru este divergentă felului meu de a fi și astfel e nevoie de efort conștient din partea mea pentru a mă adapta. Maniera în care reușesc să fac acest lucru este prin setarea de obiective SMART și defalcarea lor pe termen scurt în mănunchiuri de obiective mărunte cu a căror îndeplinire sunt foarte confortabilă. Obțin astfel mici victorii cu mine însămi, care îmi dăruiesc încrederea de a continua.5. Ce sfat ai avea pentru cei care își caută încrederea în ei înșiși?
Privind încrederea ca fiind abilitatea de a fi noi înșine indiferent de circumstanțe, a avea curajul să ne exprimăm opiniile cu eleganță și fără teama de a greși, de a fi combătuți sau judecați, tind să îndemn la căutarea încrederii în interiorul ființei proprii prin autocunoaștere, acceptare și autocompasiune.
„Oameni și povețe despre încredere” este un proiect în care am invitat participanți la cursurile HUMANCO să ne împărtășească din experiența lor după training. De-a lungul anului 2021, veți avea astfel posibilitatea să întâlniți o parte dintre cei care au ales să învețe cu noi.