Articole

Oameni și povețe despre încredere #6, cu Iulia Lazăr

Se spune că adevărata călătorie a descoperirii nu constă în a căuta peisaje noi, ci în a avea ochi noi. Același lucru este valabil și pentru propria încredere, atunci când pornești la drum cu ea.

În Anul Încrederii, ne-am gândit să întrebăm participanții la cursurile HUMANCO cum le-a fost călătoria, atât cea de auto-cunoaștere și dezvoltare, cât și cea a încrederii.

1. Cum te-ai descrie într-o propoziție?

Sunt o persoană curioasă și energică, determinată să antreneze aceste resurse spre dezvoltarea sa și a celorlalți.

2. La ce curs HUMANCO ai participat?

Am participat la mai multe cursuri HUMANCO, dar cele care au avut cel mai mare impact au fost cel de Formator, care m-a pregătit să intru în cariera pe care mi-am dorit-o, cea de trainer și cel deSpecialist în activitatea de coaching, care mi-a deschis noi drumuri.

3. Cum ai folosit sau în ce domenii ai aplicat competențele dobândite la cursuri?

Ambele cursuri mi-au oferit oportunități de creștere profesională și personală.

Cursul de Formator mi-a îmbunătățit cunoștințele și abilitățile pe care le aplic în munca de zi cu zi de trainer, cât și în propriul proces de dezvoltare. Cunoscându-mi stilurile preferate de învățare descrise de Kolb, cel activ și reflexiv, îmi este mult mai ușor să aleg formele de învățare cu cel mai mare impact asupra mea și să știu când anume este necesar să ies din zona de confort.

De asemenea, consider că acest curs a fost primul pas pe un drum pe care am descoperit o pasiune reală pentru transferul cunoștințelor în practică și am avut ocazia să abordez acest subiect în cartea „Învățăm împărtășind. Ghid de experiențe scrise de și pentru specialiștii L&D”, publicată de Editura TREI.

Cursul de Specialist în activitatea de coaching m-a ajutat în a-mi lărgi spectrul de instrumente de facilitare a dezvoltării umane. Deși trainingul rămâne una dintre cele mai eficiente metode de învățare, sesiunile unu la unu de coaching îmi permit să mă concentrez pe nevoile specifice ale fiecărui individ. Odată cu formarea unui mindset de adresare a întrebărilor, am observat diferențe în modul în care realizez analiza de nevoi de dezvoltare, în alegerea tehnicilor de training pe care le folosesc și în conversațiile profesionale.

Pe plan personal, cursul a fost o călătorie de autocunoaștere, atât din rolul de client, în cadrul căruia am avut nenumărate momente „aha”, cât și din rolul de coach, cu ajutorul căruia am reflectat asupra propriilor mele nevoi în încercarea de a le așeza deoparte pentru a mă concentra asupra celor ale clientului.

4. Cât de mult te-au ajutat să-ți găsești sau să-ți fundamentezi încrederea în tine?

Fiecare dintre cursuri a contribuit la construirea încrederii mele de sine, în moduri complementare. Cursul de Formator mi-a dat încrederea să conduc o sesiune de training, să îmi asum o poziție de ghid al procesului de învățare și să abordez orice provocare câtă vreme mă pregătesc temeinic pentru ea. În schimb, cursul de Specialist în activitatea de coaching mi-a dat încrederea să cedez controlul din sesiunea de training în favoarea unei abordări mai spontane ghidate de celălalt. M-a ajutat să am suficientă încredere încât să fac un pas înapoi și să fiu alături de persoana care își croiește drumul în modul în care are nevoie.

5. Ce sfat ai avea pentru cei care își caută încrederea în ei înșiși?

Să-și aducă aminte că primul pas în a deveni priceput la ceva este să nu te pricepi deloc.

„Oameni și povețe despre încredere” este un proiect în care am invitat participanți la cursurile HUMANCO să ne împărtășească din experiența lor după training. De-a lungul anului 2021, veți avea astfel posibilitatea să întâlniți o parte dintre cei care au ales să învețe cu noi.