Articole

Oameni și povețe despre încredere #9, cu Mara Rățoi

Se spune că adevărata călătorie a descoperirii nu constă în a căuta peisaje noi, ci în a avea ochi noi. Același lucru este valabil și pentru propria încredere, atunci când pornești la drum cu ea.

În Anul Încrederii, ne-am gândit să întrebăm participanții la cursurile HUMANCO cum le-a fost călătoria, atât cea de auto-cunoaștere și dezvoltare, cât și cea a încrederii.

1. Cum te-ai descrie într-o propoziție?

Mă regăsesc mult atât în creativitate, cât și în analiză, fiind veșnic curioasă despre modul în care funcționează natura umană.

2. La ce curs HUMANCO ai participat?

Am absolvit cursul deSpecialist în activitatea de coaching. în luna octombrie 2021.

3. Cum ai folosit sau în ce domenii ai aplicat competențele dobândite la curs?

Având în vedere că prin intermediul acestui curs am făcut o călătorie de autocunoaștere profundă și complexă, am învățat cum să mă cresc pe mine prin intermediul coaching-ului. Fac asta zi de zi și cred din toată inima că asta mă face un om mai bun, mai echilibrat și mai conștient de ceea ce trăiește și simte.

Crezul meu este că pentru a face coaching de calitate, primul pas este să fii tu bine cu tine. Cu cât lucrezi mai mult cu tine ca să crești, vei transmite celor din jur că ești de încredere, că ești capabil și ai abilitățile necesare pentru coaching, prin intermediul călătoriei tale. Am învățat să lucrez mai bine cu acceptarea de sine și am înțeles că atunci când te accepți pe tine așa cum ești și lucrezi la asta, vei transmite aceste valori și către cei din viața ta. Aplic acest proces de autocunoaștere zi de zi și spun cu mâna pe inimă că merită.

Din punct de vedere profesional, pentru că sunt om de HR și lucrez zilnic cu oameni diverși, folosesc frecvent întrebări și tehnici învățate la acest curs. Mă ajută să am o altfel de perspectivă decât până acum, prin ascultarea poveștii celor cu care interacționez, astfel încât într-un final, să le înțeleg nevoile reale. De asemenea, am început să le explic și colegilor mei câteva noțiuni de coaching învățate în cadrul cursului.

Am început să am și ședinte de coaching cu coachees, iar în acest cadru aplic coaching-ul „ca la carte”. Este o adevărată plăcere pentru mine să fac aceste ședințe. Sunt fascinată să văd cum oamenii din fața mea au momente de aha și cum pe măsură ce înaintăm cu ședințele, se deblochează și mai mult potențialul dinlăuntrul lor.

Prin intermediul acestui curs, coaching-ul a devenit o pasiune pentru mine. O formă prin care poți ajuta oamenii să crească, să se regăsească, să își rezolve probleme, totul prin intermediul unui parteneriat bazat pe încredere. Increderea este și va fi tot timpul vitală în coaching. Încrederea este baza.

4. Cât de mult te-au ajutat să-ți găsești sau să-ți fundamentezi încrederea în tine?

Îmi amintesc că pe parcursul modulelor a apărut de mai multe ori tematica libertății și autenticității cu care am rezonat într-o manieră oarecum bizară la început. Adevărul e că trebuie să ai o doză mare de curaj să te arăți lumii liber și autentic. Căci vor fi multe păreri diverse, așa cum știm deja că se întâmplă în lumea în care trăim. Și poate că uneori nu e chiar simplu să facem față părerilor diverse. Așadar, m-am întrebat în repetate rânduri, de ce am nevoie ca să fiu liberă și autentică?

Am primit răspunsurile în aceste luni de curs și am realizat că autenticitatea și libertatea vin pe baza unei încrederi de sine sănătoase și stabile. Dacă ai încredere în tine, în viziunea și în unicitatea ta, atunci vei avea curajul de a fi autentic indiferent de lumea în care te afli. Sigur că vor fi și momente în care îndoiala își va face loc, căci e uman și absolut normal. Însă dacă adevărul nostru este o valoare de viață pentru noi, o valoare în care avem încredere, după ce ne vom învăța lecția venită odată cu îndoiala, ne vom întoarce negreșit la autenticul din noi.

5. Ce sfat ai avea pentru cei care își caută încrederea în ei înșiși?

Să aibă curajul de a fi liberi și autentici. Să creadă în viziunea lor și în cine sunt ei, exact așa cum sunt, cu plusuri și minusuri. Să iasă în lume cu ideile lor, cu arta lor, cu viziunea lor, căci oamenii au nevoie de creativitate, ajutor și comuniune. Să aducă culoare în comunitatea din care fac parte. Să fie un exemplu de încredere în sine și pentru cei din jur. Să aibă încredere în ei că vor inspira prin autenticitatea și unicitatea lor.

„Oameni și povețe despre încredere” este un proiect în care am invitat participanți la cursurile HUMANCO să ne împărtășească din experiența lor după training. De-a lungul anului 2021, veți avea astfel posibilitatea să întâlniți o parte dintre cei care au ales să învețe cu noi.