Articole

Exerciții de reziliență #2: Resurse pentru reziliență

Astăzi îți propunem un exercițiu de reflectare și conștientizare, care să fundamenteze mai bine eforturile de a deveni mai rezilienți, cu precădere în această perioadă incertă.

Poate că ar fi o idee bună să îți faci un ceai aromat. Nu uita că înțelepciunea japoneză ne învață că în momentele noastre cele mai negre, să ne bem ceaiul din ceașca cea mai bună – un reminder al necesității de a ne ajuta pe noi înșine, atunci când toate în jur se clatină.

Așadar, te invit să iei ceva de scris și să împarți o coală de hârtie în trei coloane pe care le vom numi astfel: Eu am, Eu sunt, Eu pot.

Acum, încearcă să listezi cât mai multe elemente din următoarele trei categorii:

Eu am – despre suportul din afară

Un prim pas este identificarea în cât mai mare detaliu a surselor de suport din afară. Acestea pot fi oamenii în care ai încredere și cei al căror model îl poți urma atunci când te confrunți cu dificultăți, un partener de încredere, prieteni vechi, o familie armonioasă sau o comunitate din care faci parte.

Aș adăuga aici și anumite surse de inspirație pe care le-ai putea avea la îndemână când nimic în jur nu mai este clar, sau când realitatea pare să ne scape printre degete. Pentru unii dintre noi acestea sunt, poate, vorbele bunicii. Pentru alții poate fi un personaj de film, de roman sau chiar versurile unei melodii.

Eu sunt – resurse din interior

În această etapă, o întrebare utilă ar putea fi: Care sunt resursele din interiorul meu și punctele mele tari pe care mă pot baza, pentru a face față situațiilor dificile?

Capacitatea de a persevera indiferent de greutăți sau generozitatea și compasiunea pe care o poți arăta nu doar celorlalți, ci și ție însuți/însăți este o resursă extrem de importantă.

Eu pot – abilități ce pot fi de ajutor

Pe ce abilități mă pot baza pentru a face ce trebuie făcut și a rezista acestei adversități?

O analiză atentă a propriilor resurse interioare te poate ajuta să descoperi și fundamentezi abilități în definirea acurată a problemei cu care te confrunți. Poate că posezi capacitatea de a găsi soluții și oportunități acolo unde alții văd doar obstacole și probleme.

Listează cât mai multe elemente din fiecare categorie și, față în față cu toate aceste resurse (din afară și din interior) poate că realitatea va arăta diferit, iar încrederea în capacitatea de a-i face față va fi mai crescută.

Autor: Ileana FRITEA

Exerciții de reziliență este un proiect HUMANCO al anului 2022, pe care l-am dedicat explorării acestei capacități și antrenarea pentru un mai bun răspuns în fața momentelor dificile. Știai că fluturele este un simbol al rezilienței? Din faza oului la evoluția în omidă și până la transformarea în fluture, ciclul și durata de viață sunt asociate cu transformarea și adaptarea. Iar lecțiile pe care le învățăm despre reziliență sunt experimentate, de multe ori, prin prisma unor situații și trăiri dificile, dar care mai apoi se dovedesc a fi benefice pentru propria dezvoltare.