Articole

Să privim viața cu un dram de umor

Ne naștem amuzanți, creativi, plini de umor și de idei trăsnite. Dar toate astea ne trec când lumea începe să ne spună că: „ești dus cu pluta”, „ești un trăsnit”, „nu ești cu toate țiglele pe casă”. Undeva pe la 23 de ani (spun studiile), majoritatea reușim „să scăpăm” de amuzament și să intrăm în lumea oamenilor serioși. Însă câțiva dintre noi oricum rămân „trăsniți” și unii chiar reușesc să trăiască bine din asta, nu doar financiar.

Viața oamenilor serioși nu este neapărat mai frumoasă sau mai împlinită. Este mereu o luptă de a fi așa cum așteaptă ceilalți, așa cum e imaginea adultului în societate. Vorba lui Thomas Oppong: „Atunci când ne luăm prea în serios, urmărim aprobarea constantă a celor din jur;prin urmare, teama ca nu cumva să fim respinși ne împiedică să ne trăim viața la cel mai bun nivel. Le permitem oamenilor să devină judecătorii noștri.

Dar a avea umor nu înseamnă a nu fi serios. Dimpotrivă, înseamnă să abordezi lucrurile/ situațiile complexe, dificile, serioase, într-un mod relaxat. Cred că tocmai acesta este cursorul pe care ne putem plimba cu flexibilitate: de la seriozitate la umor. Iar dacă ne gândim la ce spunea Louis de Funès: „Cel mai al dracului de serios lucru din viață este umorul” – poate că și extrema umoristică este tot despre seriozitate, dar într-un alt fel.

Umorul este o resursă de reziliență, o resursă cu care putem face față situațiilor dificile din viață, mai adaptat. Cu ajutorul umorului putem ieși mai sănătoși din perioade grele, putem găsi soluții mai potrivite momentului. Poate că ai observat că românii fac cele mai bune bancuri în perioade dificile. Parcă atunci li se dă drumul la creativitate, atunci românul lasă controlul și îi rămâne la îndemână spontaneitatea. Atunci românul înțelege ce spunea Elbert Hubbard: „Nu mai lua existența așa în serios! N-o să scapi niciodată cu viață din ea!”. Atunci nu-i mai pasă de ce zice lumea, de capra vecinului și de paiul din ochiul celuilalt. Când ne este greu, facem haz de necaz.

Dar pentru că „la tăți ni-i greu, dar nu la tăți la fel”, tot așa și cu umorul. Nu toți reușim să râdem la fel de viața asta. Sunt forme diferite de umor: expresiv sau subtil, afiliativ (care ne aduce împreună) sau agresiv. Umorul poate fi despre povestea altora sau despre noi înșine, poate vorbi despre cel din fața noastră indirect, dar și foarte direct și sarcastic, sau poate fi despre viață și întâmplările ei.

Cercetările arată că umorul este unul dintre cele mai puternice instrumente pentru succes, iar când umorul este activat, devenim mai încrezători, mai creativi și mai rezilienți.

Pentru 2022 îți și ne propunem să râdem mai mult. Să privim ceea ce ni se întâmplă cu mai mult umor, să ne testăm capacitatea de a ne distanța de dificultăți și de a face haz de necaz pe seama noastră și pe seama vieții. Pentru că așa cum spune Ted Loder: „Dacă reușim să râdem de noi, suntem mai liberi”.

Recomandări

Imagine: unsplash.com

Despre autor

Gabriela HUM

Trainer senior, psiholog & psihoterapeut
Gabriela este activă în zona de training și dezvoltare personală din 1997. Încurajată de profesorul cu care se forma ca psihoterapeut, s-a îndreptat spre training pentru că i s-a spus că „are o energie care merită investită în a forma oameni”. Provocarea s-a transformat în pasiune și, astăzi, într-o profesie făcută cu dedicare de mai bine de 20 de ani.
O motivează sclipirea din ochii oamenilor care descoperă lucruri și provocarea de a activa „butoanele” pentru ca învățarea și schimbarea să se întâmple. E fascinată de oameni și călătoriile în lumea lor interioară. Face asta și în cabinetul de psihoterapie, și când face hiking, și când ține traininguri.
Arată întreaga descriere Închide