Evenimente
Despre Serile MORENO – întâlnirile online
Într-un an în care creativitatea ne-a fost și ne este în continuare ghid, am dedicat luna noiembrie unei forme inedite de antrenare a resurselor de spontaneitate și creativitate: Psihodrama.
Fondată și dezvoltată de Jacob Levy MORENO (de origine română), psihodrama explorează modalitățile de întâlnire cu sine, cu ajutorul resurselor proprii, îndoielilor, dorințelor, blocajelor și chiar al viselor.
Evenimentul s-a desfășurat sub numele de Serile MORENO – Omul care a adus voia bună în psihoterapie și a avut invitați psihodramaticieni din Cluj, București și Sibiu. Acest lucru a fost posibil datorită faptului că Serile MORENO s-au desfășurat online, pe ZOOM, strângând și conectând un număr mare de participanți.

Cele patru întâlniri i-au avut invitații pe:
- Simona VLAD, Adriana OACHIȘ, Silvia ZBUCEA și Sabina POP, care ne-au făcut, pe 4 noiembrie, cunoștință cu lumea lui Jacob Levy Moreno.
- Irina ȘTEFĂNESCU a abordat Sociodrama pe 11 noiembrie, vorbind despre noi și responsabilitățile în rolurile noastre sociale.
- Cea de-a treia seară, de pe 18 noiembrie, a fost dedicată atelierelor de psihodramă. Sabina POP și Monica ȘARTO s-au întâlnit cu participanții la atelierul Rolul – posibilitate infinită de testare a realității, Adriana OACHIȘ și Simona VLAD ne-au dus În culisele ambivalenței, iar Attila DEAK și Maria ORBAN au pregătit O călătorie spre mine cu tine. Atelierele s-au desfășurat simultan.
- Mihaela BUCUȚĂa abordat moștenirea lui Moreno pe 25 noiembrie. O invitație la o întâlnire de suflet, care a închis evenimentul cu nostalgie, dar și cu mai multă curiozitate vizând scena psihodramatică/ monodramatică a lui Moreno.
Cine ești dumneata, domnule Moreno?
„Numai tu știi să porți divinitatea în tine” este fraza cu care a debutat evenimentul într-o seară de început de noiembrie, punctând reperele importante din viața renumitului psihodramatician.
Simona VLAD, Sabina POP, Silvia ZBUCEA și Adriana OACHIȘ s-au completat de minune. Din vorbă-n vorbă și din emoție în emoție, ne-au condus pe firul roșu, cronologic, al copilăriei, tinereții și vieții adulte a lui J.L. MORENO. Așezând lucrurile pe hârtie, MORENO a fondat conceptul de psihodramă pornind de la ideea că structura și particularitățile de personalitate sunt dependente de situația de a trăi simultan în lumea realității și în cea a fanteziei, precum și de capacitatea de a trece de la una la alta, o trecere sub auspiciul spontaneității.
Simona, Adriana, Silvia și Sabina au punctat idei importante despre metoda psihodramatică și ale sale cinci instrumente: Scena (de inspirație teatrală), Subiectul (actorul), Psihoterapeutul (regizor), Ajutoare terapeutice (forme ale Eurilor), Auditoriul.
A fost o întâlnire cu drag de psihodramă, la finalul căreia am audiat o înregistrare cu vocea lui Jacob Levy MORENO și am vizionat o demonstrație de psihodramă (warming-up/încălzire, acțiune/roluri, momente de împărtășire).
Intenționăm, sperăm și putem face împreună
Zâmbitoare și energică, Irina ȘTEFĂNESCU a adus mai aproape de public conceptul de sociodramă. Considerată „mișcare de grup”, sociodrama este o cale de a însoți un grup în procesul de punere pe scenă a unei povești.
Ghidați de Irina spre Noi și sistemele sociale în care trăim, am făcut un amplu exercițiu, întâi în grupuri mici, apoi în grupul mare. În grupurile mici, am definit rolul social văzut prin prisma unui mindset cu impact asupra noastră (model pentru ceilalți). A fost un proces profund și deopotrivă interesant al înțelegerii individului, confruntat cu realitatea.
O muncă în echipă din urma căreia am fixat pe „tablă” 12 roluri: părinte (mamă și tată), prieten, terapeut, medic, lider de opinie, politician, profesor, polițist, copil, consilier, artist. Din cele 12 echipe au rămas pe scenă 12 oameni, interpretând rolurile de mai sus într-o realitate contextuală: anul 2020 și provocările lui. Fiecare dintre ei a luat cuvântul, vorbind din perspectiva proprie: ce vede, ce aude, ce și cum se simte, ce poate face pentru el și pentru ceilalți. Un al 13-lea rol, jurnalistul, a dat forma finală poveștii puse pe scenă prin împărtășirea impresiilor despre fiecare rol jucat.
După o primă seară de cunoștință cu MORENO, atelierul #2 a adus o notă practică, echilibrând nevoia de cunoaștere cu cea de experiențiere.
Ateliere de psihodramă
Lucrând cu rolurile noastre, lucrăm cu părți din noi.
Jacob Levy MORENO
Psihodrama este un act profund de întâlnire cu propria persoană. Reprezintă un cadru terapeutic în care participanții pot să se simtă în siguranță să își exploreze propria lume interioară.
Strânși în echipe de câte 25 de participanți per atelier, cele trei workshopuri au explorat modalități de punere a în scenă a unui moment psihodramatic. Deși toate trei au fost abordate altfel, este important să ne amintim și să punctăm una dintre ideile principale ale lui MORENO: „Lucrând cu rolurile noastre, lucrăm cu părți din noi”.
Moștenirea lui Jacob Levy Moreno, invitație la o întâlnire
Seara a început cu o întoarcere în timp, în anul 1912, unde am asistat imaginar la o întâlnire dintre Moreno și Freud. Cu respect și admirație, Moreno îi spunea la acea vreme lui Freud: „Ei bine, dr. Freud, eu încep acolo unde tu te oprești. Tu le analizezi visele. Eu încerc să le dau curajul de a visa din nou.” (Moreno, 1977, apud Zerka Moreno, Leif Dag Blomkvist and Thomas Rutzel, „Psychodrama, Surplus reality and the art of healing”). Un moment care ne-a dat de reflectat la moștenirea acestuia.
A urmat o prezentare în care Mihaela BUCUȚĂ ne-a condus în povestea întâlnirii prin roluri, ne-a învățat că toată viața noastră este construită din roluri. Urcat pe scena psihodramatică, omul se poate cunoaște pe sine în triadele Rol – Inversiune de Rol – Întâlnire, Rol – Contra-Rol – Situație.
În ultima parte a întâlnirii, Mihaela BUCUȚĂ a făcut o punte de legătură dintre psihologia abisală a lui Jung și nevoia de întregire a lui Moreno, punctând ideea că este nevoie să ne confruntăm cu umbra proprie pentru a deveni întregi.
Ajunși în fața propriei povești, MORENO nu ne îndeamnă doar să o scriem cum putem noi mai bine, ci să o explorăm și să o rescriem chiar, ne îndeamnă să fim spontani, creativi, gata oricând de oglindire și raportare atât la noi, cât și la ceilalți.
Mulțumim tuturor participanților pentru implicare, conectare și pentru atmosfera caldă care s-a creat de-a lungul celor patru întâlniri.
De asemenea, mulțumim celor care ne-au însoțit în această călătorie, psihodramaticieni din București, Cluj și Sibiu. Mulțumim partenerilor care au fost alături de HUMANCO în acest proiect: Societatea de Psihodramă „J.L. Moreno”, Asociația Română de Psihodramă Clasică, Flux Training and Consultancy, Asociația de Psihoterapie Pozitivă, ATU Consulting, Editura Treiși Cluj.com.
Imagine: Elif Dilara Bora