Evenimente
[Video] Despre Serile JUNG – întâlnirile de la Cluj
În 2019, luna noiembrie a fost dedicată lui Carl Gustav JUNG. Dacă anul trecut ne întâlneam cu publicul clujean pentru a aborda temele existențiale descrise de Irvin YALOM: libertatea, singurătatea și timpul (cu inerenta temă a morții), anul acesta am abordat teme specifice psihologiei abisale: sinele, inconștientul personal și inconștientul colectiv.
Evenimentul, desfășurat sub numele de Serile JUNG: Implicații cotidiene ale cosmogoniei Jungiene i-a avut ca invitați speciali pe:
- Liana DON și Cosmin PLEȘA, care ne-au vorbit pe 6 noiembrie despre Arhetipuri și Inconștientul colectiv;
- Paul CHETREANU și Ștefan BOLEA în abordarea Umbrei și Personei pe 20 noiembrie;
- Alexandru STERMIN, Liana DON, Paul CHETREANU și Ștefan BOLEA, care au închis evenimentul pe data de 27 noiembrie, vorbindu-ne despre Self și Anima/Animus.
Cele trei întâlniri s-au bucurat de un real interes, vorbitorii noștri reușind să adune la Casa Tranzit un număr impresionant de participanți.
Arhetipurile și Inconștientul colectiv
Temele Inconștientul colectiv și Arhetipurile au fost prezentate în paralel de Liana DON și Cosmin PLEȘA. Arhetipurile sunt un dat ereditar care modelează şi transformă conştiinţa individului, un dat care se defineşte mai degrabă printr-o tendinţă decât prin conţinuturi specifice sau imagini moştenite. O matrice care determină atât conduita omului, cât şi ideile şi conceptele sale pe plan etic, moral, religios, cultural.
Noţiunea de Arhetip – scrie Jung – „derivă din observaţia repetată adeseori că miturile şi poveştile literaturii universale conţin teme bine definite care reapar pretutindeni şi întotdeauna. Întâlnim aceleaşi teme în fanteziile, visele, ideile delirante şi iluziile indivizilor care trăiesc în zilele noastre.”
Dincolo de discuțiile despre arhetipurile Jungiene regăsite în filmele lui Andrei Tarkovski și Ingmar Bergman, în opera lui Blaga sau în piese de teatru, Liana și Cosmin au condus câteva exerciții și ne-au introdus în lumea scenei și a emoțiilor trăite de actori atunci când intră în roluri, contopindu-se cu personajul.
Umbra și Persona
A doua seară Jung a fost dedicată Umbrei și Personei. A fost o seară în care imersiunea înlăuntrul propriului univers a fost începută într-un întuneric deplin, fiind ghidați de Paul CHETREANU spre confruntarea cu propria Umbră. Prin exercițiul de imagerie dirijată, am călătorit spre descoperirea părților întunecate ale acesteia, culminând cu integrarea elementelor descoperite, în încercarea de a reuși să continuăm a exista deplin și autentic în viața noastră.
În acest proces al înțelegerii individuației, conceptul de Persona a fost adus în prim plan de către Ștefan BOLEA prin referințe cinematografice și filosofice. Prin Persona se înțelege acea mască socială pe care o purtăm fiecare dintre noi pentru a ne (auto)impune o anumită imagine despre noi înșine.
Seara a adus un echilibru între importanța cunoașterii și acceptării tuturor dimensiunilor care ne creează ca individ și a deschiderii spre lumile posibile ale celorlalți.
Sinele și Anima/Animus
Cea de-a treia întâlnire i-a reunit pe patru dintre vorbitori, aducând în discuție Sinele și Arhetipul Animei și Animusului. Seara a început cu o incursiune în evoluția ancestrală a speciilor, concentrând ideile naturalistului Charles Darwin cu cele ale lui Jung. O minunată sinteză despre evoluția și natura schimbărilor din sinele nostru.
A urmat Mitul Androginului. Astfel, am aflat cum femeia zilelor noastre își proiectează propria Anima asupra bărbatului pe care îl caută ca partener. Printre cuvinte și emoții, Sandu STERMIN ne-a adus în poveste o experiență personală de întâlnire cu moartea, din care a luat cu el bucuria de a se uita la lucruri pentru că SUNT, nu neapărat CUM sunt.
La final, Liana DONne-a propus un exercițiu de imagerie dirijată folosind Călătoria Eroului, un alt concept Jungian bine cunoscut. Mandalele Jungiene au fost ultima temă a serii, moment presărat de cupaje de film și citate despre opera Jungiană, prezentate de Paul CHETREANU și Ștefan BOLEA.
În orice haos există un cosmos,
Carl Gustav JUNG
în orice dezordine, o ordine secretă.
Deși au fost trei seri altfel, așa cum de fapt este toată opera Jungiană, plină de surprize și de aspecte confuzive, e important să ne amintim ce spune C.G. JUNG: „În orice haos există un cosmos, în orice dezordine, o ordine secretă.”
Poate mai mult decât oricare dintre marii creatori de școli psihoterapeutice, JUNG aduce confuzie înainte de a căuta ordinea și structura. Sperăm că cele trei seri Jungiene să fi fost suficient de aducătoare de nou și suficient de interesante pentru a vă stârni curiozitatea de a citi despre Jung și psihologia abisală.
Mulțumim vorbitorilor din acest an, Librăriilor Cărturești Cluj și Casei Tranzit pentru implicarea în realizarea acestui proiect. Îi mulțumim lui Dan TĂUȚAN pentru imaginile surprinse pe parcursul evenimentului.
Înregistrările video ale serilor sunt disponibile pe canalul YouTube HUMANCO.