Evenimente
Duminica pe coclauri #63
Vara este anotimpul perfect pentru a explora împrejurimile orașului, luând o pauză de la agitația din timpul săptămânii, în căutarea de liniște și aer revigornat.
Dornici de o plimbare în mijlocul naturii, dar având în vedere prognoza nefavorabilă pentru duminică, am ales ziua de sâmbătă, 11 iulie, pentru a urca în Cheile Vălișoarei pe Dealul Bogzii (832 m altitudine).
În jurul orei 10:00 ne-am dat întâlnire la ieșirea din Florești, pornind cu mașinile în direcția Oradea. Am virat imediat stânga spre Buru, de unde am parcurs 58 de km pe drum asfaltat până la Castelul Templul Cavalerilor pe traseul Luna de Sus – Săvădisla – Băișoara – Buru – Rimetea – Vălișoara. Am intrat în traseu aproximativ la 11:00.
Tura pitorească a fost împărțită pe porțiuni, alternând între poteci de pământ, cărări în câmp deschis și zone de pădure. Am umblat în total 6 km, cu o diferență de nivel de 500 de metri în 2 ore de deplasare efectivă. Am consumat aproximativ 1.100 de kcalorii.
Cheile Vălișoarei alcătuiesc o arie de interes național. Rezervație naturală de tip botanic și geologic, această destinație impresionantă constituie un important obiectiv turistic din zonă, unde se pot vizita ruinele cetății medievale a Trascăului, biserica mănăstirii din Măgina, satul și muzeul etnografic din Rimetea. (sursa: Wikipedia)
Peisajul impresionant include și o pensiune numită Templul Cavalerilor. Acest castel a fost punct de vamă al Imperiului Austro-Ungar precum şi cazarmă militară românească în cele două Războaie Mondiale (sursa: Plecat.ro)
Traseul GPS poate fi urmăritAICI.
În această tură, am fost 13 participanți (din care 2 copii) și un cățel.
Reamintim că acest traseu a fost străbătut și în cadrul ediției din februarie a acestui an. Diferența dintre recele februarie și luna lui Cuptor a fost izbitoare – semn că natura știe să ne surprindă întotdeauna.
O noutate e faptul că aceasta a fost prima ediție a Duminicii pe coclauri la care avem sponsor. Prietenii de la Wörwag Pharma Romania ne-au oferit în dar bandane roșii (ce promoveaza unguentul lor pentru dureri, inflamații sau întinderi musculare), atât de utile în drumeții.
Mulțumim Lianei POP pentru fotografii, pe care le puteți găsi pe pagina de Facebook HUMANCO.