Articole

Tehnici de stimulare a încrederii: Bazarul bunătăților spirituale

Exercițiul pe care vi-l propun este inspirat dintr-o metaforă utilizată de către un coach pe care îl admir. Acesta povestește despre un bazar plin de bunătăți spirituale, trăsături de personalitate și calități, din care ne putem alege ce ne dorim. Doar că nimic nu se cumpără pe ochi frumoși de la negustori.

Îmi place să-mi imaginez cum încrederea se cumpără cu realizări și vorbe bune acumulate de-a lungul timpului, deghizate în pietre prețioase. Pentru fiecare astfel de pietricică, negustorul îmi va umple cana cu câte un strop de încredere.

Îți propun să îți imaginezi și tu acest bazar și să-i dai negustorului un chip și o voce. Pe o foaie de hârtie, desenează un borcan. Rând pe rând, umple-l cu rubine, smaralde și safire, fiecare cerculeț fiind câte un simbol al realizărilor tale, al feedback-ului pozitiv primit din partea celorlalți, al momentelor de claritate, al lucrurilor și oamenilor care te susțin și te motivează.

Acum, dă câte un nume fiecărei pietre prețioase în funcție de ceea ce reprezintă. Imaginează-ți cum șlefuiești fiecare piatră – simbol al reconectării cu partea din tine ce a contribuit la a face totul posibil. Pe hârtie, acest lucru poate fi marcat prin a da culoare pietrelor.

Mergi la negustor și spune-i cu voce tare: „Sunt pregătit(ă) să-ți dau la schimb toate aceste pietre prețioase pentru încredere! Simt recunoștință pentru faptul că mi-au fost alături și am curajul să îmi continui drumul”.

Rupe o bucată de hârtie ce a rămas goală și înmânează-i negustorului borcanul (pune desenul de-o parte). Pe hârtia rămasă ție, desenează o cană pe care să o umpli cu picăturile de încredere primite la schimb de la negustorul din bazar. Imaginează-ți cum bei acest elixir magic și cum te umple de energie în tot corpul.

Acum că ai dobândit această energie proaspătă, plină de încredere, la ce îți propui să o folosești?

Tehnici de stimulare a încrederiieste un proiect HUMANCO pentru 2021 – anul dedicat Încrederii. Fiind un sentiment puternic și totodată extrem de fragil, ne propunem să stimulăm încrederea în noi înșine, în viață, în ceilalți și în propriile proiecte, prin practici ușor de aplicat în viața de zi cu zi.