Articole

Tehnici de stimulare a încrederii: Când neîncrederea, negativitatea și apatia se fac prea comode

Așa cum bine știm, încrederea este un proces, nu un rezultat. Încrederea este acel lipici social necesar pentru ca societatea să poată funcționa. La nivel individual, încrederea în sine face ca diverse părți din tine să poată comunica una cu cealaltă și să se poată coordona. Totul pentru ca întreaga ființă să poată să îndeplinească diversele obiective pe care ți le propui.

Încrederea presupune dorință, apoi intenționalitate, practică și abia mai târziu, un rezultat sau un obiectiv atins. În fiecare etapă există posibile piedici cum ar fi: nu pot să îmi doresc pentru că nu merit; Merit, dar ar trebui să muncesc pentru asta; Eu nu sunt o persoană care să facă / zică / primească / reușească etc. Multe dintre aceste blocaje sunt inconștiente.

Prin urmare, am scris acest exercițiu cu intenția de a te ajuta să îți stimulezi încrederea în acele aspecte ale vieții tale în care simți că dubiul, sentimentul de a fi înfrânt, negativitatea și apatia s-au făcut prea comode.

Te rog să începi prin a vizualiza ceea ce vrei să obții, deși ți-e greu să crezi că ai putea. Îndrăznește! Dă-ți voie să dorești! Lasă dorința să vină din adâncul ființei tale! Simte cum toată ființa ta vrea ceea ce îți dorești!

Vizualizează dorința și observă fiecare senzație a corpului tău. Poate că te simți inundat cu senzații plăcute, entuziasm, furnicături și fluturi în stomac. Însă vreau să fii atent/ă la acele senzații neplăcute, care îți indică faptul că ar trebui să te oprești din acest exercițiu, ar trebui să stai în banca ta.

Observă senzația neplăcută și invit-o pe un scaun, lângă tine. Dacă ai reușit să faci lucrul acesta, poți acum să știi că TU ești diferit/ă de această parte din tine, care se opune reușitei tale.

Acum, lasă ca această parte din tine, hai să o numim Urâciosul, să își exprime toate anxietățile, toate predicțiile catastrofice, toată groaza și neîncrederea. Cu fiecare externalizare a acestor perspective negative asupra ta și asupra lumii, poți observa cum Urâciosul devine tot mai mic, tot mai rigid și tot mai impenetrabil la cunoaștere și experiență.

Deoarece îl asculți de pe celălalt scaun, poți simți cum dezvolți un sentiment puternic de compasiune față de Urâciosul. Conștientizezi că reprezintă toată frica de eșec și toate experiențele în care ceva nu ți-a ieșit și/sau ai fost pedepsit/ă. Deși pare adevărat ceea ce spune, este doar un mod limitat de a te uita la realitate, caracteristic unui copil imatur și fricos.

Poți acum să simți stabilitatea pe care o ai în picioare și în propriul corp. Ești din ce în ce mai conștient/ă că experiența vieții tale este vastă, cuprinde momente în care ți-ai dovedit că poți și momente din care ai putut învăța. Ești tot mai conștient de capacitatea ta de a evolua, de a te transforma și de a integra trăirile și momentele vieții. Fără a avea vreo certitudine, din această poziție poți să mergi înainte spre obiectivul tău, știind că tot ceea ce te așteaptă este perfect uman și poate fi confruntat.

Îți aduci aminte de momentele în care TU și mintea ta ați creat. Îți aduci aminte de momentele în care TU și corpul tău ați creat. Îți aduci aminte de toate momentele în care TU și abilitățile tale ați creat. Acum întreabă-te: ce pot crea de acum înainte? Ce pot face EU, mintea, corpul și abilitățile mele ? Cum pot să folosesc ceea ce am pentru a atinge obiectivul propus?

Între timp, poate că ai observat cum Urâciosul s-a înmuiat, a devenit mai mic, s-a calmat și doarme ca un prunc. Pune-l în pătuț și spune-i că ești acolo pentru el când se trezește, dar până atunci, ai o treabă de făcut.

Autor: Diana BERINDEI
Desen: Florin MĂLĂȘINCU

Tehnici de stimulare a încrederiieste un proiect HUMANCO pentru 2021 – anul dedicat Încrederii. Fiind un sentiment puternic și totodată extrem de fragil, ne propunem să stimulăm încrederea în noi înșine, în viață, în ceilalți și în propriile proiecte, prin practici ușor de aplicat în viața de zi cu zi.