Articole

Tehnici de stimulare a încrederii: Cea mai bună variantă a mea (My Best Self)

Se spune despre încredere că nu crește dacă stăm la adăpost de situații dificile. Ba dimpotrivă, ea scade pentru că, undeva adânc în noi, apare o voce care ne spune „nu ai fost în stare”, „iar ai stat deoparte…”. Iar dacă intrăm în situații dificile și ne confruntăm cu ele, apare din nou riscul ca, dacă nu știm cum să le abordăm, să ne scadă încrederea în noi.

Un exercițiu interesant propus de cei de la Universitatea Yale este exercițiul The Meta-Moment sau My Best Self. Poate fi folosit în situații fără stimuli importanți (când suntem liniștiți) doar ca să îl testăm. Poate fi, de asemenea, folosit în momente dificile când, știm cu toții, nu putem controla situația, însă ceea ce putem face este să lucrăm cu noi pentru a implica în situația respectivă cea mai bună variantă a noastră.

Exercițiul presupune câțiva pași:

1. Conștientizează faptul că situația în care te afli este o situație ce te face să te simți mai puțin plăcut. Poate că trăiești anxietate acum, furie, te blochezi, îți vine să ridici vocea sau să fugi.

2. Pentru câteva secunde, focusează-ți mintea asupra modului în care te simți, ce se întâmplă în corpul tău, ce gânduri îți apar în minte.

3. STOP – respiră și oprește orice fel de reacție pentru 3 – 4 cicluri de inspir-expir.

4. Imaginează-ți cea mai bună variantă a ta (my best Self). Cum ai vrea să te vadă oamenii în această situație? Cum ai vrea să reacționezi astfel ca la finalul acestei situații dificile să fii mândru/ă de tine?

5. Acționează – fă orice te-ar putea ajuta să pui în aplicare cea mai bună variantă a ta. Ai putea să faci o glumă, să pleci din situație, să pui întrebări sau să îți spui punctul de vedere sincer. Acestea sunt variante mai adaptative decât să reacționezi automat la ceea ce se întâmplă în jurul tău.

6. Amintește-ți ca la final să te întrebi ce ți-a ieșit. Ce ai putea face altfel data viitoare? Ce ai obținut din această situație ca element al încrederii în tine?

Între stimul și răspuns există un spațiu. În acest spațiu stă puterea noastră de a alege un răspuns. Iar în răspunsul nostru stă capacitatea noastră de a crește și de a fi liberi.

Viktor Frankl

Tehnici de stimulare a încrederiieste un proiect HUMANCO pentru 2021 – anul dedicat Încrederii. Fiind un sentiment puternic și totodată extrem de fragil, ne propunem să stimulăm încrederea în noi înșine, în viață, în ceilalți și în propriile proiecte, prin practici ușor de aplicat în viața de zi cu zi.