Articole

Tehnici de stimulare a încrederii: Cum comunic cu mine… la o cafea!

Încrederea în propria persoană este un mindset ce transmite ideea că „orice vine peste mine în viață, voi fi capabil/ă să îi fac față” (Jordan Gray). În schimb, ce ne influențează negativ în cât de multă încredere avem în noi înșine este auto-abandonul și lupta cronică împotriva nouă înșine (critica susținută).

Un exercițiu simplu pentru creșterea și menținerea încrederii în noi înșine, exercițiu ce necesită a fi pus în practică zilnic, este să ieșim la o cafea cu noi înșine. Asta înseamnă să ne oferim timp să stăm cu noi zilnic, în liniște, măcar 10 minute, ascultându-ne și fiind observatori ai propriilor gânduri, emoții, stări.

Comunicarea-cu-mine-insumi

Atunci când ne observăm propriile gânduri, ne putem întreba:

  • Ce îmi spun cel mai des atunci când vorbesc eu cu mine?
  • Când am aceste dialoguri în mod spontan?
  • Cât de mult din acest dialog este unul pozitiv și cât e unul negativ?
După câteva minute de observare, putem începe un dialog voluntar cu noi înșine. Deși acest dialog este mereu prezent în mintea noastră, merită să fim implicați activ în el, măcar pentru câteva minute pe zi. Putem să ne întrebăm:
  • Ce mai faci azi?
  • Cum te simți azi?
  • Ce ți-ar plăcea/ Ce ai putea să faci azi pentru ca ziua ta să fie una frumoasă?
  • Pentru ce ești recunoscător/recunoscătoare pentru ziua de ieri?

Un element de antrenament pentru dialogul cu propria persoană este să ne adresăm nouă înșine la persoana a II-a, ca și când am vorbi cu un prieten. Așadar, în loc să îmi spun „iar am greșit aici” sau „azi arăt bine”, să îmi spun „(numele), iar ai greșit aici” sau „(numele), azi arăți bine”.

Poftă mare la cafea!

Autor: Gabriela HUM

Tehnici de stimulare a încrederiieste un proiect HUMANCO pentru 2021 – anul dedicat Încrederii. Fiind un sentiment puternic și totodată extrem de fragil, ne propunem să stimulăm încrederea în noi înșine, în viață, în ceilalți și în propriile proiecte, prin practici ușor de aplicat în viața de zi cu zi.