Articole

Tehnici de stimulare a încrederii: Cum să previi autosabotarea

Hamid PESESCHKIAN spunea, în cartea intitulată Psihovampirii, că în viața noastră sunt persoane a căror simplă prezență ne stoarce de energie și de orice voință de acțiune, iar recunoașterea și etichetarea „psihovampirului” sunt primii pași pentru a gestiona relația cu aceștia.

Vă propun ca atunci când vă părăsește energia și vitalitatea, să priviți mai întâi asupra propriei persoane și cu un exercițiu scurt să aduceți încrederea în prim plan. Exersarea încrederii în sine vă protejează în egală măsură de relațiile toxice cu alții, precum și de propria autosabotare (de relația toxică cu voi înșivă).

Preluând cele 7 elemente ale încrederii, așa cum au fost definite de Brené BROWN, exercițiul ar fi următorul: faceți o listă cu aspectele menționate mai jos și acordați-le câte o notă de la 1 la 10. Nota reflectă modul în care îndepliniți fiecare element în relație cu propria persoană.

În completare (sau împreună cu notarea) puteți reflecta asupra întrebărilor notate în descriere.

  • Boundaries – cunoașteți-vă propriile limite și respectați-le atât în relație cu propria persoană, cât și în relația cu alții. De câte ori stabiliți ce e în puterea voastră și ce nu? Respectiv, cât de des ajungeți să faceți lucruri pentru care inițial ați zis vehement NU?
  • Reliability – faceți ceea ce spuneți, iar când nu puteți sau apar piedici, revizuiți cele declarate. De câte ori vă propuneți să faceți ceva pentru voi și apoi amânați la infinit sau renunțați?
  • Accountability – asumați-vă propriile reușite și propriile eșecuri. Recunoașteți-vă atât părțile bune, cât și pe cele slabe. Toate vă aparțin. De câte ori fugiți de eșec sau evitați să îl recunoașteți?
  • Vault – evitați bârfa, vorbitul în numele altora și împărtășirea informațiilor care nu vă aparțin. De câte ori ați confesat unui prieten bun… secretele altora?
  • Integrity – rămâneți consecvenți cu voi înșivă. Aveți tăria și curajul de a face și acele lucruri dificile sau nepopulare și nu vă limitați doar la ce dă bine sau e recompensat pe termen scurt. Cât de aliniate sunt acțiunile voastre cu valorile voastre?
  • Non-judgemental – evitați prejudecata. E imposibil să știți cu precizie ce simte, ce trăiește, cum gândește și ce are nevoie o altă persoană. De câte ori ați purtat o „mască”? A fost din cauza prejudecăților altora sau a celor proprii, despre cum aceia vor reacționa?
  • Generosity – credeți în bunătatea umană, iertați și lăsați ranchiuna să se estompeze. De câte ori ați făcut gesturi dezinteresate sau ați acceptat un DAR fără senzația de obligație de a da ceva la schimb?

Reflectați asupra modului în care vă raportați la aceste elemente și luați acțiunile de care aveți nevoie pentru întreținerea încrederii, în primul rând în voi și mai apoi în ceilalți. Succes!

Autor: Ramona Pop

Tehnici de stimulare a încrederiieste un proiect HUMANCO pentru 2021 – anul dedicat Încrederii. Fiind un sentiment puternic și totodată extrem de fragil, ne propunem să stimulăm încrederea în noi înșine, în viață, în ceilalți și în propriile proiecte, prin practici ușor de aplicat în viața de zi cu zi.