Articole

Tehnici de stimulare a încrederii: Despre puterea dinăuntrul meu

Suntem la fel de buni precum ochii care ne-au reflectat în cel mai bun mod…

…este un mesaj care arată importanța celorlalți în devenirea noastră (teoria atașamentului promovată în terapia centrată pe emoții, EFT).

Încrederea în sine nu este ceva înnăscut. Ea se construiește în timp și are la bază ceea ce copilul aude despre el de la cei din jurul lui, în primii săi ani de viață. Este un autoportret mental construit din cuvinte, păreri, încurajări și critici care i-au fost adresate.

Actualizarea informațiilor despre sine printr-un feedback pozitiv și realist poate ajuta la schimbarea acestui tipar și la creșterea încrederii în sine. Cu siguranță avem cu toții trăsături/abilități cu care am putea să ne mândrim, doar că uneori ne concentrăm atât de mult pe ce este negativ, încât uităm calitățile pe care le-am moștenit și dezvoltat.

Exercițiul pe care ți-l propun presupune parcurgerea următorilor pași:

1. Ia un creion și o foaie de hârtie.

2. Aruncă o privire peste umăr către ceea ce vine din trecutul tău și identifică câteva lucruri/experiențe pe care le consideri ca fiind realizări ale tale.

Poate sunt rezultate importante din viața școlară sau profesională, competiții sportive sau poate situații dificile prin care ai trecut și din care ai ieșit învingător. Cea mai semnificativă realizare despre care cineva mi-a vorbit vreodată a fost aceea că: „Am supraviețuit!” (unor experiențe de viață tulburătoare).

Uneori realizările nu sunt despre cât de sus am reușit să urc, ci despre faptul că nu m-am lăsat doborât. Fă așadar un inventar al realizărilor tale cele mai importante, mergând pe linia timpului – din copilărie, tinerețe și până la momentul prezent.

3. Pentru fiecare din aceste realizări pune întrebarea: Ce m-a ajutat să fac asta? Ce din mine?

Poți găsi răspunsuri din zona de muncă. Din curaj, inteligență, determinare, forță fizică sau rezistență interioară, empatie sau grija pentru sine. Lasă răspunsurile să vină adaptat fiecărei realizări. Vor oglindi cu siguranță cele mai importante resurse pe care le ai. Ele ți-au construit caracterul și te-au condus până acum în viață. Tot ele vor putea fi puterea ta de a te reconstrui în viitor.

4. Gândește-te acum la o persoană din viața ta de la care ți-ai dori să fi primit un mesaj/o scrisoare de recunoștință, în care să ți se aprecieze ajutorul oferit, puterea ta sau să ți se confirme trăsăturile pozitive pe care le ai. Cine este această persoană? Un părinte? Un profesor? Un mentor? Un prieten?

Poate fi oricine. De aceea, nu e important să alegi o persoană anume, ci poate cea care îți vine prima dată în minte este varianta cea mai potrivită.

5. Fă un schimb de rol cu această persoană și scrie către tine un mesaj de apreciere ca și când ai fi acea persoană. Încearcă să ai vârsta ei, postura ei, cuvintele pe care ea le-ar folosi. Lasă-te văzut prin ochii acelei persoane și apoi fii conștient de tine în cea mai bună varianta a ta. Cum se simte această trăire?

6. Împărtășește această scrisoare cu o persoană de încredere. Spune-i despre tine și despre resursele tale, primește și lasă-te modelat de feedback-ul ei.

Căutam mereu putere și încredere în afara mea, dar acestea vin dinăuntru. Erau acolo dintotdeauna.

Anna Freud

Autor: Sabina POP

Tehnici de stimulare a încrederiieste un proiect HUMANCO pentru 2021 – anul dedicat Încrederii. Fiind un sentiment puternic și totodată extrem de fragil, ne propunem să stimulăm încrederea în noi înșine, în viață, în ceilalți și în propriile proiecte, prin practici ușor de aplicat în viața de zi cu zi.