Articole

Tehnici de stimulare a încrederii: În căutarea comorilor ascunse – Retrospectiva Pozitivă

Așa cum tot spunem, deja de aproape 2 ani, trăim vremuri pe care nu ne-am imaginat că le vom trăi. Poate fi provocator să ne păstrăm încrederea în noi înșine atunci când simțim că se clatină pământul sub picioare, că planurile noastre eșuează și că nici măcar nu ne mai putem agăța de speranța că „la anul va fi mai bine”.

Uneori, nu ne rămâne nimic altceva de făcut decât să găsim „pământ stabil” în interiorul nostru. Uneori, speranța pentru un prezent mai primitor și un viitor mai luminos așteaptă să fie dezvăluită de schimbarea unei perspective. Atunci când drumul spre atingerea obiectivelor noastre pare să fie în construcție, putem alege un alt drum, care ne conduce spre evenimente din trecut și spre progresul pe care l-am făcut, poate fără să ne dăm seama.

Tehnica la care te invit în continuare te poate susține să faci exact acest lucru – să schimbi perspective și să recuperezi comori ascunse în experiențele tale de viață.

Îți propun să aplici tehnica, uitându-te la ce ai trăit pe parcursul acestui an, însă dacă dorești, poți alege o perioadă mai lungă, sau chiar mai scurtă. Pentru unii, această tehnică face minuni dacă e practicată săptămânal.

Ce ai de făcut?

 • Găsește un moment în care poți să stai în liniște și să reflectezi.
 • Notează 5 – 7 experiențe importante pe care le-ai trăit pe parcursul anului.
 • Pentru fiecare dintre ele răspunde la următoarele întrebări:
  • Când am mai trecut prin situații asemănătoare?
  • Ce am făcut mai bine de această dată față de dățile trecute?
  • Cum mă ajută modul în care am procedat?
 • Notează cât mai detaliat răspunsurile. Caută cu atenție și perseverență cât mai multe detalii pentru a doua întrebare. Poate vei observa că în unele situații schimbarea a fost doar una la nivel de gândire, poate ai avut alte așteptări de la tine sau de la ceilalți. Fiecare gest, gând, atitudine sau comportament, oricât de mic și aparent neimportant e, își merită locul pe lista ta. Te invit să observi ce urmări a avut acea mică modificare. În fiecare detaliu se poate afla sămânța unei schimbări profunde care se petrece în tine.
 • După ce ai răspuns la întrebări pentru fiecare experiență selectată, acordă-ți câteva momente să parcurgi din nou tot ce ai scris. Observă dacă și cum se corelează între ele schimbările pe care le-ai notat. Grupează-le în teme mai mari, dacă e cazul. Iar dacă nu se grupează acum, rămâi curios/curioasă față de cum evoluează pe viitor, ia-le în vizor data următoare când aplici tehnica. S-ar putea să identifici atunci niște teme care se conturează mai clar.

Și ultimii 2 pași ai tehnicii sunt cei mai importanți! Recomand să nu fie excluși acești pași sub nici o formă:

  1. Mulțumește-ți pentru fiecare picătură de progres pe care ai identificat-o.
  2. Sărbătorește-ți progresul, făcând ceva ce îți face plăcere.

Să avem cu toții spor la găsirea comorilor și la o creștere cât mai armonioasă a semințelor din interior!

Autor: Delia SFECHIȘ

Tehnici de stimulare a încrederiieste un proiect HUMANCO pentru 2021 – anul dedicat Încrederii. Fiind un sentiment puternic și totodată extrem de fragil, ne propunem să stimulăm încrederea în noi înșine, în viață, în ceilalți și în propriile proiecte, prin practici ușor de aplicat în viața de zi cu zi.