Articole
[Video] Kit de sănătate emoțională: Despre cum să FIM acasă cu copiii
Sursele media oferă multe strategii de interacțiune și de petrecere a timpului cu copiii în această perioadă. Însă majoritatea informațiilor pe care le primim sunt despre ideea de „a face” în relație cu copiii. În această pastilă din Kitul de sănătate emoțională, colega noastră, Smaranda STAN, ne invită să privim lucrurile și dintr-o altă perspectivă.
Vă propunem să devenim mai atenți la noi și la cei mici de lângă noi. Să verificăm ce simțim noi și ce simt ei măcar la fel de mult precum facem. Așadar, dincolo de comportamente și acțiuni concrete, să ne focalizăm și pe „a simți”, respectiv pe emoții.
Emoțiile pe care le simțim noi, respectiv emoțiile celor mici sunt precum o poartă înspre nevoile copiilor noștri și înspre „a fi” – din perspectiva a cine suntem și ce așteptăm în relațiile cu ceilalți. Toate acestea sună bine, dar pentru a putea aplica și înțelege mai bine acest proces, ne ajută diverse instrumente.
A FACE
Astfel, atunci când apar comportamente indezirabile în relația cu copiii, în privința lui „a face” este necesar să punem limite: „În această casă vorbim civilizat.” sau „Nu îți dau voie să lovești.”. Iar dincolo de a pune limitele, e important să le menținem și să le reamintim ori de câte ori constatăm că sunt încălcate.
A SIMȚI
Un instrument util pentru emoțiile copilului este oglindirea. Oglindirea presupune să încercăm, cu răbdare, să accesăm o situație similară în viața noastră, în care ne-am simțit la fel și să o relatăm copilului. În privința situație actuale, fără îndoială avem multe emoții similare. De exemplu, în loc să spunem: „Lasă, o să treacă dorul de colegii tăi!”, să încercăm să vorbim despre emoțiile noastre similare: „Cred că înțeleg cum te simți. Și mie îmi este dor să stau la o cafea cu prietenele mele.” Și, în funcție de vârsta copilului, putem să îi descriem emoția respectivă în corpul nostru și să îl ajutăm să o eticheteze: „Oare așa simți și tu?”
A FI
Pentru a înțelege nevoile copiilor noștri, e important să petrecem timp în prezența lor, pentru că rareori ei vor veni să ni le expună în mod explicit. De aceea, cel mai util e să ne identificăm propriile nevoi din spatele emoțiilor și să verificăm dacă sunt aceleași și în privința copiilor noști.
Așadar, traversăm o perioadă în care ar fi de dorit să privim un pic în profunzimea noastră și a copiilor noștri, pentru a ne înțelege mai bine și a ne conecta mai mult, pentru a ne oferi reciproc iubirea pentru care ne-am născut cu toții – adică limite, răbdare și timp (definiția iubirii din perspectiva psihoterapiei pozitive).
Bibliografie
- BROWN, Brené – The Gifts of Imperfect Parenting: Raising Children with Courage, Compassion and Connection, Audiobook
- COHEN, Lawrence (2012) Rețete de jocuri. De ce și cum să te joci cu copilul tău, Editura Trei
- GINOTT, Haim – Între părinte și copil: ghid de comunicare afectuoasă, Editura Humanitas
Kit de sănătate emoțională este un proiect HUMANCO prin care ne propunem să aducem mai aproape de fiecare instrumente de gestionat emoții, de făcut un mai bun management al timpului, de creat rutine – resurse utile pentru a face față perioadei prin care trecem în prezent.