Articole

[Video] Kit de sănătate emoțională: Relaxarea și somnul când #staiacasă

Săptămâna aceasta,Delia SFECHIȘ, trainer, consilier pentru dezvoltare personală și instructor de yoga, ne invită să-i fim alături la cea de-a patra pastilă dinKitul de sănătate emoțională. De data aceasta, vom explora impactul relaxării asupra corpului și minții, precum și câteva tehnici prin care ne putem acorda pauze regeneratoare și un somn sănătos.

Tot mai multe studii și cărți de specialitate vin să ne atragă atenția asupra unui aspect important – mintea și corpul nu sunt două entități separate și independente, ci sunt mai degrabă doi jucători în aceeași echipă. Ca echipa să fie sănătoasă e nevoie să acordăm atenție și momentelor de relaxare și odihnă.

Starea de stres, pe care mintea o trăiește sub formă de gânduri, corpul o trăiește sub formă de musculatură încordată, tensiune arterială crescută și alte simptome. Din acest motiv, corpul poate fi o resursă foarte valoroasă atunci când traversăm perioade provocatoare. Prin exerciții de relaxare, putem să ne ancorăm într-o stare de calm și liniște – atât la nivel fizic, cât și la nivel mental.

Tehnicile de relaxare propuse în video sunt inspirate din practica de mindfulness și yoga, având la bază controlul respirației și al atenției.

Respirația profundă și lentă s-a constatat că generează activarea sistemului nervos parasimpatic, încurajând astfel procesele naturale de vindecare ale corpului.

Despre practicile de tip mindfulness, în care se lucrează atât cu respirația profundă, cât și cu focusarea atenției, s-a remarcat că au impact asupra creierului, reducând activitatea din sistemul limbic, și crescând în același timp activitatea cortexului prefrontal. Ca efecte ale acestor schimbări, participanții la studii au beneficiat de o stare de calm și împăcare, un mai bun control al gândurilor și chiar de o relaționare mai echilibrată cu cei dragi.

Și odihna din timpul nopții are un cuvânt greu de spus în ceea ce privește sănătatea corpului, starea de spirit și chiar productivitatea noastră. Vă invităm să urmăriți recomandările făcute de Centrul Medical de Diagnostic si Tratament „Dr. Victor Babeș” pentru un somn sănătos, precum și o tehnică din psihoterapia pozitivă pentru o adormire mai ușoară.

Vă dorim vizionare plăcută și momente de relaxare hrănitoare!

Bibliografie

Kit de sănătate emoțională este un proiect HUMANCO prin care ne propunem să aducem mai aproape de fiecare instrumente de gestionat emoții, de făcut un mai bun management al timpului, de creat rutine – resurse utile pentru a face față perioadei prin care trecem în prezent.