Articole
[Video] Kit de sănătate emoțională: Echilibrul vieții în situații de criză
Criza prin care trecem se poate constitui ușor într-o traumă. Franz RUPPERT denumește trauma o situație care pune în pericol viața proprie sau a cuiva apropiat. Tot teoria dezvoltată de el surprinde faptul că în situațiile traumatice avem tendința să ne disociem, să dezvoltăm părți separate ale minții noastre care să facă față situației prin care trecem. Partea traumatizată, partea supraviețuitoare și partea sănătoasă sunt cele trei părți descrise de RUPPERT.
Pastila #2 a Kitului de sănătate emoțională prezintă o modalitate de a „hrăni” partea noastră sănătoasă și de a ne organiza viața din perspectiva Modelului Balanță, un instrument preluat din Psihoterapia Pozitivă.
Acest instrument descrie patru dimensiuni ale vieții:
- corpul și simțurile
- munca și realizările
- relațiile sociale
- spiritualitatea
…ca fiind arii în care ne investim energia și timpul, fiecare în mod personal.
Propunerea noastră este să folosiți acest instrument pentru a evalua modul în care ați investit energia și timpul înainte de această perioadă, apoi să vedeți cum faceți asta acum, de când stăm și muncim de acasă.
Recomandarea este să vă propuneți o investiție echilibrată în cele patru dimensiuni, fără ca acest lucru să însemne un echilibru perfect sau fix. Investiția adaptată, dinamică și conștientă a energiei și a timpului, cu reglaje fine la final de perioade de timp (la sfârșit de săptămâna sau lună) este ceea ce ne ajută să rămânem sănătoși emoțional.
Să aveți vizionare plăcută și spor la exerciții!
Bibliografie
- BLOOM, Sandra L. (1999) – Trauma Theory Abbreviated
- RUPPERT, Franz (2018) – My Body, My Trauma, My I, Green Balloon Publishing
- MESSIAS, Erik & PESESCHKIAN, Hamid (2020) – Positive Psychiatry, Psychotherapy and Psychology, Springer Verlag
- PESESCHKIAN, Nossrat P. (2012) – Psihoterapia pozitivă, teorie și practică, Editura Trei
Kit de sănătate emoțională este un proiect HUMANCO prin care ne propunem să aducem mai aproape de fiecare instrumente de gestionat emoții, de făcut un mai bun management al timpului, de creat rutine – resurse utile pentru a face față perioadei prin care trecem în prezent.