Evenimente

[Video] Cum unim punctele… între socionomie și istorie

În Kit-ul de sănătate emoțională spuneam că e important pentru creierul nostru să ne setăm orizonturi de timp până la care să ne organizăm viața. Un orizont apropiat deja este 15 mai 2020, atunci când vom încheia perioada de carantină. Nu știm ce vom face după această dată și cum va fi nevoie să ne adaptăm. Ce știm însă este că avem la îndemână o resursă valoroasă care ne poate ajuta: propria creativitate.

Sir Richard Branson spunea că mantra creativității este A-B-C-D – Always Be Connecting the Dots (Fii mereu cel care conectează punctele). A găsi legături între experiențe, între povești, între domenii diferite, poate fi un exercițiu atractiv, stimulativ, cu efecte importante asupra minții noastre și asupra capacității noastre de adaptare.

Creativitatea este și tema anului 2020 în HUMANCO. Am ales această temă fără să știm că ea va fi una din sursele noastre de adaptare la ceea ce vom trăi anul acesta.

Creativitatea – o resursă valoroasă în adaptare

Creativitatea – o resursă valoroasă în adaptare este un proiect menit să aducă mai aproape de noi, oameni pasionați de domeniile lor de activitate, alți oameni care ne vor împărtăși experiențele și poveștile lor, iar noi vom fi puși în situația de a găsi conexiunea între elemente.

În 5 mai, i-am avut invitați pe:

Radu MĂRINCEAN – economist de profesie și pasionat de socionomie, un domeniu ce combină sociologia cu economia și piețele de capital

Cosmin C. RUSU – istoric și arheolog, pasionat de poveștile lumii, orașelor și oamenilor

Ghidați de colegul nostru, Ovidiu DAMIAN, psiholog și realizator de emisiuni la TVR Cluj, Cosmin și Radu ne-au imersat în domeniile ce îi pasionează și au făcut legătura cu creativitatea și perioada în care trăim acum.

Dacă ați ratat live-ul de pe Facebook, vă invităm să urmăriți înregistrarea video:

Concluziile serii:

  • Perioadele dificile de-a lungul istoriei și civilizației ne-au făcut mai creativi, forțându-ne să găsim soluții pentru supraviețuire.
  • Prea-binele duce și el la creativitate, una pozitivă de data aceasta, nu de supraviețuire. În același timp prea-binele aduce cu sine și lene, procrastinare și stagnare în zona de confort. Citatul din Milan Kundera este unul care prezintă, metaforic, această idee „cel mai greu în viață ne este când ne e prea ușor prea mult timp”. Prea-binele nu ne pregătește pentru a face față unor dificultăți ce sunt inerente vieții.
  • Perioadele de creștere economică (reliefate de piețele de capital), de-a lungul vremurilor, au fost lungi și urmate de căderi bruște, din care mereu am ieșit. Starea de spirit a oamenilor este cea care influențează variațiile pe piețele de capital, și nu invers!
  • Viața este un cumul de suișuri și coborâșuri, indiferent dacă privim asta din perspectiva istoriei, economiei sau socialului. Și mereu a fost așa!

Vă invităm și vă așteptăm în fiecare seară de marți din luna mai, de la 19:00 la 19:45, live pe pagina de Facebook HUMANCO, la întâlniri cu oameni pe care îi apreciem în mod deosebit pentru pasiunea și implicarea în domeniul lor de activitate, oameni care ne vor vorbi despre Creativitate! Ei ne povestesc, iar noi conectăm experiențele!