Evenimente

Serile JUNG – Implicații cotidiene ale cosmogoniei Jungiene

În ultima lună de toamnă, vă invităm la un eveniment drag nouă: Serile JUNG – Implicații cotidiene ale cosmogoniei Jungiene.

Dacă prima ediție a fost despre teme existențiale, având ca punct de plecare cărțile psihoterapeutului Irvin YALOM, anul acesta aducem în atenția publicului teme ale psihologiei abisale și pe Carl Gustav JUNG.

Inconștientul colectiv și arhetipurile, Persona și Umbra, Self-ul și anima-animus – vor fi teme de dezbatere pentru noi și cei șase invitați speciali:

  • Liana DON– Medic psihiatru & Psihoterapeut
  • Cosmin PLEȘA– Regizor
  • Cristian GROSU– Actor
  • Ștefan BOLEA– Filosof & scriitor
  • Paul CHETREANU– Psiholog & Scriitor
  • Alexandru STERMIN– Biolog & Scriitor

Întâlnirile vor avea loc între 18:30 și 20:00, la Casa Tranzit(Str. George Barițiu, nr. 16, Cluj-Napoca), după următorul program:

Intrarea este liberă, în limita a 120 de locuri disponibile. Pentru a participa, vă rugăm să completați formularul de înscriere pentru fiecare întâlnire în parte, formular ce va fi pus la dispoziție pe site-ul HUMANCO.

Locuri disponibile pentru întâlnirea din 27 noiembrie 2019:
0 din 120

Înscriere #3

Serile JUNG
„Self-ul și anima-animus”
27 noiembrie 2019

Pentru această întâlnire, numărul maxim de participanți înscriși a fost atins.
Vă mulțumim pentru înțelegere!

Liana DON

„Ca psihoterapeut, psihiatru, formator și supervizor, „întâlnirea” inițială cu universul jungian a fost copleșitoare, magică, surprinzătoare și-n același timp confuzivă. Ca atare, am abandonat-o nefiind la acel nivel de dezvoltare personală și autocunoaștere ca să pot înțelege și accepta ceva ce mă depășea. Odată cu acumularea de cunoștințe integrative psihoterapeutice și dobândirea experienței de sondare și aprofundare a conflictelor și traumelor conștiente și inconștiente ale clienților, simțeam cum la un moment dat mă loveam de un blocaj intervențional. Situație care nu-mi permitea să accesez cutia Pandorei fiecărui client, cutie care, odată cu deschiderea ei, să spargă barierele abisale ale limbajului simbolic al inconștientului. Scufundarea în baia confuzivă terapeutică a generat, la un moment dat, acel strigăt de tip „Evrika” prin ieșirea la suprafață a necesității imperative a terapiei jungiene. Terapie ce dădea sens nonsensului, devenind edificatoare atât în munca terapeutică, cât și în cea personală, metamorfozându-se progresiv, treptat, într-o dragoste ireversibilă și definitivă. Revelațiile intuitive și creative ale accesării inconștientului colectiv și arhetipurilor, precum și identificarea alternanțelor opuse legate de Persona/Umbră sau de Anima/Animus, au deschis universul infinit al posibilităților de identificare și rezolvare, într-o manieră care să poată conduce la procesul de individuație și enantiodromie.”

Cosmin PLEȘA

„Absolvent de Teatru – Actorie la Timișoara și Regie, la Iași, precum și Teologie Ortodoxă. Privilegiat fiind de a putea preda la clasă, în paralel, la teatru și teologie, am descoperit acel mod tainic prin care Creatorul ne așează nouă, ca act al Creației, o mască: Chipul și Asemănarea Lor, ca act al consacrării. Regulile, stabilite ulterior, și, din fericire, încă în schimbare, nu fac altceva decât să întărească replica lui Shakespeare: „Lumea întreagă este o scenă și toți oamenii sunt actori…”. Șansa unică, de regizor fiind, de a explora împreună cu actorii acest act intim de așezare conștientă a unei măști inactive dar existente, în mintea autorului, pe chipul lor, devenindu-le astfel Mod de Viață, prin credință, este un dar de mare preț pentru care viu cu smerită bucurie să vorbesc liber în aleasa Voastră Preocupare!”

Cristian GROSU

„Actor al Teatrului National „Lucian Blaga” din Cluj și asistent universitar la Facultatea de Teatru și Televiziune din cadrul UBB. Nominalizări și premii la festivaluri de teatru și dramaturgie din țară și din străinătate. Sunt membru al Academiei Itinerante „Andrei Șerban”. Câteva dintre piesele în care am jucat: Insula, Mein Kampf, UbuZdup!, Linoleum, Tzara arde și Dada se piaptănă, Procesul (de Kafka).”

Alexandru STERMIN

„Sunt biolog și am astfel privilegiul unei vieți trăite din mirare și curiozitate. În îndrăzneala căutărilor mele, ca animal nomad, am încercat să adun cunoștințe de filosofie și teologie, ca să pot să străbat cât mai multe drumuri în lumea din jurul meu și din mine. Împărtăşesc pasiunea pentru „viu” cu studenţii mei de la Facultatea de Biologie şi Geologie a Universităţii Babeş-Bolyai, unde predau și mă implic în proiecte de conservare a Naturii și popularizare a ştiinţei, contribuind cu textele mele printre paginile revistei Sinteza. Gândindu-mă acum la mințile pe care le-am întâlnit în exercițiile mele de înțelegere a Lumii, Jung se numără printre cele splendide și seducătoare. Pe cât de emotionat, pe atât bucuros mă găsesc în fața gândului că ne-am găsit un răgaz să ne întâlnim și să povestim despre el și opera sa, într-un orizont atât de larg!”

Ștefan BOLEA

„Am un doctorat de literatură comparată pe umbra jungiană și un doctorat de filosofie pe existențialism, ambele concretizate în cărți publicate/reeditate în 2019. Sunt redactorul-șef al revistei electronice EgoPhobia și redactor al revistei Apostrof. Scriu cronică de film pentru revista Philosophy Now. Am îngrijit ediții critice de poezie simbolistă. În 2020, cartea bazată pe doctoratul jungian va fi publicată în engleză de Lexington Books.”

Paul CHETREANU

„Mult timp din viața mea mi-am petrecut privind lumea din spatele unor măști, din spatele unor filtre, unor învelișuri. Apoi, crescând, mi-am dat seama că am o umbră și m-am așezat pe ea. Am stat pe mult timp pe ea până când, la un moment dat, am scos-o și am expus-o lumini căci m-am identificat cu ceea ce am descoperit în propria umbră. Însă lumina mi-a ars umbra și mi-a rănit-o. Astfel am pus umbra înapoi în întuneric și am privit adânc în sufletul întunericului unde am găsit lumina, mi-am găsit sinele și m-am împrietenit cu el. De atunci am încercat să iluminez oamenii și propria viața cu întunericul care mi-a dat sens.”

Mulțumim tuturor partenerilor care, împreună, au făcut posibil acest eveniment: Librăriile Cărturești, Elipsiona, HUMANCO, Asociația de Psihoterapie Pozitivă, ATU Consulting, Casa Tranzit și Editura Trei.