Articole

Exerciții de reziliență #3: Locul de siguranță (Safe Place)

Poate că azi, mai mult decât oricând, ține de noi, de fiecare, ce facem pentru a rămâne sănătoși mental și emoțional.

Îți propunem un exercițiu de vizualizare numit Locul de siguranță (Safe Place), care poate deveni o resursă permanentă de folosit în situații dificile ca cea pe care o trăim acum, sau oricând ai nevoie de liniște și calm în viața ta.

Locul de siguranță poate deveni acel loc din mintea ta în care să ai parte de relaxare, pace și seninătate. Este refugiul interior în care te poți retrage atunci când ceea ce se întâmplă în exterior devine copleșitor.

În construirea acestui spațiu de siguranță interior ar trebui să ținem cont de câteva aspecte:

    • Acest loc imaginar trebuie să fie confortabil, liniștit și lipsit de orice element de pericol sau iritare;
    • Poate fi un loc pe care îl cunoști sau un loc ideal pe care îl construiești în imaginar acum;
    • Locul de siguranță trebuie să aibă o cale de acces (pe care să o poți parcurge mental în exercițiu) și o intrare;
    • Construiește acest loc imaginar cât mai detaliat cu putință, pentru a angaja toate simțurile în vizualizarea lui.

Pentru fiecare dintre noi, locul de siguranță e altul. Acest loc poate fi la capătul unui drum care duce spre un lac. Ducându-te spre el, poți să simți iarba sub tălpi și poți vedea munții în depărtare. Poți auzi păsările ciripind și poți vedea soarele reflectat în apa cristalină a lacului.

Sau poate că locul tău de siguranță e o bucătărie ce strălucește de curățenie, prin fereastra căreia poți vedea ramurile înflorite ale cireșului din curte. În cuptor se coace o plăcintă cu măr și scorțișoară și pe masă te așteaptă o cană de ceai fierbinte.

Pentru fiecare dintre noi, acest loc va fi diferit. Găsește în imaginația ta locul în care te-ai simți complet în siguranță, protejat(ă), relaxat(ă) și liniștit(ă).

Cum folosim tehnica vizualizării?

Pentru a ajunge în acest refugiu interior, în locul tău de siguranță, începe prin a te așeza cât mai comod pe pat sau în fotoliu. Închide ochii. Imaginează-ți că începi călătoria spre acest loc din interiorul tău. Vizualizează drumul cu fiecare pas. Simte suprafața de sub tălpi și uită-te în jur. Ce vezi? Ce auzi? Ce mirosuri simți?

În timp ce înaintezi spre locul tău de siguranță, fii atent(ă) la toate detaliile, iar când ai ajuns, ia-l în stăpânire cu toate simțurile tale.

Ce vezi în jurul tău? Ce auzi? Ce culori îți atrag atenția? Poți atinge ceva? Ce textură are? Poate e un covor de iarbă, poate e nisipul fin de la malul mării sau poate că e materialul moale al brațului unei canapele comode. Angajează-ți toate simțurile pentru a lua în stăpânire acest loc.

Aici, în refugiul tău interior, găsește acel loc perfect în care te poți așeza și relaxa complet și de unde ai putea savura pe deplin bucuria de a fi acolo. Poate fi un fotoliu, o pătură moale, un pat confortabil. Continuă să observi sunetele din jur, luminile și umbrele, mirosurile pe care le simți.

Rămâi câteva minute în acest loc și trăiește complet experiența de a fi relaxat(ă), senin(ă), liniștit(ă).

Întipărește-ți în memorie detaliile acestui loc cât de bine poți. Începe cu sunetele, texturile, lumina și adu-ți aminte că te poți întoarce aici oricând, ca să găsești pacea și relaxarea de care ai nevoie. E locul pe care mintea ta l-a creat pentru a te putea refugia oricând vei simți nevoia să te încarci cu sentimentul deplinei siguranțe pe care o simți doar aici. Repetă de câteva ori: Aici mă pot relaxa. Aici mă simt pe deplin în siguranță.

Vizualizează cum, înainte de a pleca, lași undeva, într-un loc doar de tine știut, toate grijile, toate supărările, tot ceea ce te împiedică să mergi mai departe. Poate le vezi ca pe un bagaj pe care îl lași jos sau poate ca un ghem întunecat de gânduri pe care îl pui undeva deoparte, sau ca pe niște frunze așezate într-o scorbură. Ia de aici, din locul tău preferat, tot ceea ce te poate ajuta să mergi mai departe: un cal, putere, poate hotarâre. Locul tău preferat este plin de resurse.

Poți rămâne aici atât cât ai nevoie, iar când decizi să pleci, fă-o tot pe același drum pe care ai venit și fii atent(ă) la detaliile pe care le remarci de-a lungul drumului, la lucruri pe care le vezi și sunete pe care le auzi.

Uită-te înapoi și apreciază imaginea acestui loc în care te simți în deplină siguranță, reamintindu-ți că ți-e accesibil oricând, în intimitatea propriei tale minți. Repetă în minte: Acesta este spațiul meu de siguranță, refugiul meu interior. Pot veni oricând să mă încarc cu emoții pozitive, calm, pace și seninătate.

Deschide ușor ochii și revino în momentul prezent, mai calm(ă) și mai pregătit(ă) să faci față provocărilor.

Autor: Ileana FRITEA

Referințe:

Exerciții de reziliență este un proiect HUMANCO al anului 2022, pe care l-am dedicat explorării acestei capacități și antrenarea pentru un mai bun răspuns în fața momentelor dificile. Știai că fluturele este un simbol al rezilienței? Din faza oului la evoluția în omidă și până la transformarea în fluture, ciclul și durata de viață sunt asociate cu transformarea și adaptarea. Iar lecțiile pe care le învățăm despre reziliență sunt experimentate, de multe ori, prin prisma unor situații și trăiri dificile, dar care mai apoi se dovedesc a fi benefice pentru propria dezvoltare.