Articole
Exerciții de reziliență #1: Reziliența emoțională
Uneori, ne trezim de dimineață sau în plină zi cu senzația că nu mai putem respira, că lucrurile se învârt în capul nostru, că sunt prea multe de făcut și timpul nu ajunge. Suntem prinși în spirala timpului și a acțiunilor și ne fuge pământul de sub picioare. Putem spune că e un moment în care suntem anxioși, frustrați, furioși (că iar ni se întâmplă asta), confuzi sau pierduți. Fiecare punem o etichetă proprie la astfel de momente.
În astfel de momente, ceea ce ne ajută este reziliența emoțională, o abilitate descrisă pe larg de Susan David în cartea Agilitate emoțională.
Reziliența emoțională – numită și agilitate emoțională – este capacitatea de a reveni emoțional din situații stresante. Înseamnă să putem face față suferinței sau încărcării și să mergem înainte (Domingues). „Revenirea la funcționarea de bază înseamnă revenirea la starea emoțională pe care o aveai înainte de un eveniment stresant”, adaugă autoarea. „Nu înseamnă că nu te confrunți cu stresul”.
Cu toții putem avea abilitatea de a fi rezilienți. Însă pentru a o antrena, există exerciții specifice.
Ce avem de făcut?
- Distanțare: Când constatăm că lucrurile care se întâmplă în viața noastră ne depășesc emoțional, este important, în primul rând, să facem o pauză. Să ne oprim din „a face”, să luăm distanță, emoțional vorbind, de ceea ce se întâmplă. Uneori ajută și distanțarea fizică de locul unde ne copleșesc lucrurile din viața noastră.
- Conectare: Să respirăm de câteva ori profund și să ne scanăm corpul pentru a vedea unde se adună tensiunea, unde resimțim stresul, ce parte din corp e cea care e cea mai reactivă (iar aici putem regăsi mușchi tensionați sau organe care reacționează – dureri de stomac, dureri de cap, puls mărit etc). Conectarea la corp, oferirea de atenție reacțiilor corporale este al doilea pas de făcut.
- Meta-poziționare: Acum e timpul să ne gândim la cum gândim, aceasta este meta-poziționarea. Uneori, în situații de stres putem constata că folosim gânduri iraționale de tip:
- alb-negru (ori fac asta ori pierd tot)
- totul sau nimic (ori îmi iese perfect ori mai bine nu o fac)
- generalizări (toți pot face numai eu nu, nimeni nu mă ajută)
- catastrofizări (mă simt groaznic, este îngrozitor ce mi se întâmplă)
- predicția viitorului (nu voi fi în stare să termin la timp, nu va veni la timp…).
Meta-poziționarea ne ajută să oprim astfel de gânduri și să le înlocuim cu gânduri mai realiste.
- Ancorarea în realitate: Ne putem întreba sau putem discuta cu cineva apropiat, de încredere, ce este real și ce nu este real din gândurile noastre. Care sunt zonele gri? Care sunt posibilitățile „de mijloc”, mai realiste?
- Repetare: ca să devină o abilitate, agilitatea emoțională e nevoie să fie antrenată. Așadar, după o astfel de situație este important să ne gândim ce vom face altfel data viitoare când ne vom descoperi prinși în spirala timpului și a acțiunilor.
Autor: Gabriela HUM
Referințe:
- Susan David – Agilitate emoțională, Editura Litera, 2018;
- Janine Domingues, PhD
Exerciții de reziliență este un proiect HUMANCO al anului 2022, pe care l-am dedicat explorării acestei capacități și antrenarea pentru un mai bun răspuns în fața momentelor dificile. Știai că fluturele este un simbol al rezilienței? Din faza oului la evoluția în omidă și până la transformarea în fluture, ciclul și durata de viață sunt asociate cu transformarea și adaptarea. Iar lecțiile pe care le învățăm despre reziliență sunt experimentate, de multe ori, prin prisma unor situații și trăiri dificile, dar care mai apoi se dovedesc a fi benefice pentru propria dezvoltare.