Articole

Exerciții de reziliență #5: Reziliența la locul de muncă

Să ajungi în anul asociat cu fenomenul „The Great Resignation” și să sărbătorești 15 ani în aceeași companie… E ceva! Cuvântul care mă sâcâie cel mai tare din afirmația anterioară este aceeași.

Chiar e aceeași compania în care lucrez? Oare chiar fac aceeași muncă? Și nu în ultimul rând, chiar sunt aceeași eu?

Răspunsul este NU!

Conform legii Yerkes-Dodson, există o legătură între performanță și presiune, iar printre aspectele care sporesc presiunea sunt nivelul scăzut al competențelor, complexitatea ridicată a muncii, personalitatea introvertă, nivelul de anxietate și autocritică. Ține de fiecare dintre noi să stabilească nivelul de presiune de care are nevoie pentru a funcționa – a da rezultate – a performa.

O modalitate de a spori reziliența și care a funcționat pentru mine, fără a fi o rețetă, a fost să influențez presiunea.

Astfel, în perioade cu mediu dinamic, cu puțină predictibilitate și nivel scăzut al cunoștințelor:

    • Caută domeniile și activitățile care conferă stabilitate (ancora);
    • Amintește-ți care îți sunt punctele forte;
    • Identifică ce ai nevoie să înveți.

Iar în perioade cu mediu static, cu monotonie și repetitivitate:

    • Caută ocazii potrivite pentru a introduce schimbări;
    • Experimentează noi abordări și noi domenii;
    • Fă-ți contacte noi și/sau intră în grupuri noi de oameni.

Dezvoltată prima dată în 1908, legea Yerkes-Dodson este la fel de actuală și astăzi. Zilnic, lucrând remote, hibrid sau de la birou, suntem puși „în priză” pentru a îndeplini cât mai multe sarcini.

Ce vă propun este ca, în loc să ne lăsăm luați de valul sau cantitatea sarcinilor, să ne oprim din „alergat” și să abordăm performanța într-o manieră cât mai sănătoasă având grijă, în același timp, ca volumul să nu devină dificil de gestionat.

Pesimistul se plânge de vânt, optimistul așteaptă ca acesta să se schimbe, cel realist ajustează velele.

William Arthur WARD

Autor: Ramona POP

Referințe:

Exerciții de reziliență este un proiect HUMANCO al anului 2022, pe care l-am dedicat explorării acestei capacități și antrenarea pentru un mai bun răspuns în fața momentelor dificile. Știai că fluturele este un simbol al rezilienței? Din faza oului la evoluția în omidă și până la transformarea în fluture, ciclul și durata de viață sunt asociate cu transformarea și adaptarea. Iar lecțiile pe care le învățăm despre reziliență sunt experimentate, de multe ori, prin prisma unor situații și trăiri dificile, dar care mai apoi se dovedesc a fi benefice pentru propria dezvoltare.