Articole
Reziliența prin găsirea unei semnificații
În contextul socio-economic din ultimii (deja) aproape 3 ani, apare tot mai des apelul la susținere și ajutor oferit persoanelor aflate în dificultate și care singuri, cu greu, reușesc să facă față.
Am observat (din experiența proprie) că unii ne mobilizăm mai degrabă atunci când apare o situație pentru care e nevoie de ajutorul nostru. Are loc o calamitate, un conflict, un eveniment marcant, o sărbătoare, etc. Totuși, sunt persoane care reușesc să integreze acest ajutor oferit în viața lor de zi cu zi, reușesc să se implice consecvent.
În această perioadă din an pregătim cadouri (de regulă pentru binele și fericirea altora), precum și rezoluții (pentru binele și fericirea noastră). Ce zici dacă am putea să le îmbinăm și să facem voluntariat pentru binele și fericirea atât a altora, cât și a noastră?
De ce voluntariat? Deoarece sensul în viață este o temă existențială pentru care ne străduim constant să găsim răspuns. De aici ne vin întrebări de genul: Cu ce pot fi de folos? Cum pot contribui? Pentru ce (sau pentru cine) e bună munca mea?
În ultimii ani, efectele voluntariatului au fost studiate și s-a observat că aceste beneficii sunt numeroase pe mai multe planuri: social, emoțional, al sănătății fizice și nu în ultimul rând, pe planul profesional.
- Social – unele activități le poți face fără să te înscrii într-o organizație. Poți acționa împreună cu un grup de prieteni sau cu familia. Dacă alegi să te înscrii într-o organizație, cu siguranță vei întâlni oameni care îți împărtășesc dorința de susținere a unei cauze comune. Orice variantă alegi, poți să evoluezi în ceea ce privește abilitățile tale sociale și de comunicare prin dezvoltarea și întreținerea propriei rețele sociale;
- Emoțional – realizarea de activități într-o comunitate ne hrănește nevoia de apartenență, iar senzația de singurătate și stările de letargie se diminuează. Când îi ajutăm pe alții, corpul nostru secretă mai multe endorfine (cunoscute ca eliberatori de durere) și mai puțin cortizol (cunoscut ca hormonul stresului), ceea ce ne determină să avem o stare emoțională pozitivă, să ne simțim energici și chiar mai fericiți;
- Fizic – mai ales pentru cei cu un stil de viață sedentar, voluntariatele aduc un plus de activitate fizică. Totuși, pot fi situații sau contexte în care sănătatea sau condiția noastră fizică nu ne permite să desfășurăm o muncă fizică susținută, sau cu nivel ridicat de dificultate. Chiar și în aceste cazuri, corpul nostru are de beneficiat deoarece o stare emoțională bună atrage după sine un tonus fizic mai bun (se reglează tensiunea arterială, sunt atenuate durerile cronice și scade riscul afecțiunilor neurologice);
- Profesional – prin intermediul voluntariatelor poți să activezi în domenii de care ești pasionat, dar în care nu lucrezi sau lucrezi mai puțin decât ți-ai dori. De asemenea, poți valorifica un hobby astfel încât să îi dai utilitate pe o scară mai largă și, de ce nu, poți să te promovezi.
Te-a prins ideea? Documentează-te pentru o implicare constantă!
Cei de la Harta voluntariatului au o platformă care îți permite să alegi din peste 700 de organizații în care să te implici precum și să înregistrezi o organizație ca să atragi, mai apoi, implicarea voluntarilor. Dacă pare prea complicat sau dacă nu dispui de resurse (inclusiv timp) pentru a avea o implicare constantă, începe cu pași mici:
- Donează sânge. Pe site-ul centrelor de transfuzie poți afla atât condițiile pentru a fi donator/donatoare, cât și informații despre campanii de donare în cadrul cărora echipe mobile se deplasează la sedii de companii sau se alătură unor evenimente consacrate;
- Donează obiecte în stare bună pe care nu le mai folosești. Există asociații care preiau de la îmbrăcăminte, încălțăminte și jucării, iar condițtiile de predare-preluare sunt ușor de îndeplinit;
- Completează formularul de directionare a 3.5% din impozitul pe venit. Iar dacă nu mai platești acel impozit pentru că ești scutit, poți face în continuare donații spre cei pentru care completai în trecut formularul de direcționare. Pe site-ul redirecționează.ro găsești o listă generoasă de ONG-uri, termene limită pentru completarea informațiilor, precum și alte detalii utile pentru acest demers.
Nimeni nu a devenit vreodată sărac din cauză că a dăruit.
Anne FRANK