Articole

Exerciții de reziliență #10: Reziliență și echilibru în viață

Ne întrebăm adesea dacă suntem sau nu suntem rezilienți. Trecând prin perioade dificile, ne trezim cu resursele epuizate și asta este natural. Întrebarea e: cât de repede ne refacem resursele?

În continuare, îți propun să îți amintești un eveniment anterior, dificil, pentru a vedea nivelul de reziliență pe care îl ai. Răspunde sincer la întrebările de mai jos:

  1. Ce provocări a fost nevoie să depășești?
  2. Ce gânduri și emoții dificile îți amintești că ai experimentat în acel moment?
  3. Ce abilități ți-au fost utile în a face față situației? Ce perspective sau modalități de gândire, în special?
  4. Cum a reacționat corpul tău la acel eveniment (cum ai mâncat, cum ai dormit, cum ți-ai continuat sau reluat exercițiile de sport/yoga, ce simptome ai dezvoltat (dacă s-a întâmplat asta)? Și cât de repede (în câte zile, săptămâni, luni) ai reușit să revii la programul tău obișnuit?
  5. Cum ai fost la locul de muncă? Verifică nivelul de concentrare pe care l-ai avut, cât de mult rezistai la a face lucrurile ce stăteau în responsabilitatea ta? Cât de repede (în câte zile, săptămâni, luni) ai reușit să revii la starea ta obișnuită de la locul de muncă?
  6. Ce s-a întâmplat cu relațiile tale?
  7. Cum vedeai viitorul? Ce s-a întâmplat cu hobby-urile tale?

Răspunzând la întrebările 4-7, poți vedea care dintre ariile vieții tale își revine mai repede după o perioadă dificilă sau care arie este resursă pentru tine în astfel de situații (corpul, munca, relațiile sau spiritualitatea).

Situații dificile vom avea cu toții în viață. Dar așa cum spun filosofii: durerea este inevitabilă, suferința este opțională. Mult spor în a descoperi ce te ajută!

Exerciții de reziliență este un proiect HUMANCO al anului 2022, pe care l-am dedicat explorării acestei capacități și antrenarea pentru un mai bun răspuns în fața momentelor dificile. Știai că fluturele este un simbol al rezilienței? Din faza oului la evoluția în omidă și până la transformarea în fluture, ciclul și durata de viață sunt asociate cu transformarea și adaptarea. Iar lecțiile pe care le învățăm despre reziliență sunt experimentate, de multe ori, prin prisma unor situații și trăiri dificile, dar care mai apoi se dovedesc a fi benefice pentru propria dezvoltare.