Articole

[Video] Kit de sănătate emoțională: Creierul în situații de criză

Ne confruntăm în prezent cu o situație total nouă, pe care mintea umană a putut-o prevedea probabil doar ca poveste SF. Pandemia ne-a prins pe fiecare cu alte planuri pentru 2020. Acum totul a devenit incert: cât vom avea de stat în casă, cum ne vom descurca financiar pe termen lung, ce vor face copiii cu școala, ce vom face la vară și multe alte gânduri…

Cursul firesc al vieții cu care eram obișnuiți s-a schimbat. Și iată-ne nevoiți să ne schimbăm rutinele și să ne adaptăm. După primele zile de bucurie că nu mai mergem la serviciu sau la școală, am început să ne uităm la ce facem cu timpul nostru. Cum ne împărțim spațiul în casă? Cât și cum folosim tehnologia? Cum ne stabilim limitele?

A-i învăța pe oameni despre cum funcționează propriul creier are un efect profund asupra modului în care se înțeleg pe ei înșiși și pe ceilalți.

David ROCK

Acum, mai mult ca oricând, e important și în același timp un moment prielnic să înțelegem cum funcționează creierul uman și ce avem de făcut pentru a rămâne sănătoși emoțional într-o perioadă de plină de incertitudine, ambiguitate și nou.

Prima pastilă din cadrul proiectului Kit pentru sănătate emoțională abordează aspecte legate de modul de funcționare a creierului și ce fac emoțiile cu capacitatea noastră de a gândi logic, de a lua decizii sau de a fi atenți.

Una dintre recomandările specialiștilor în neuroștiințe este să devenim conștienți de stimulii care se constituie în amenințări. În acest sens, putem folosi modelul SCARF, descris de David ROCK – inițiatorul NeuroLeadership Institute și autorul câtorva cărți de neuroștiințe aplicate.

De asemenea, suntem încurajați să identificăm modalitatea proprie de a reacționa la ceea ce creierul nostru consideră a fi periculos:

  • intrăm în situație de luptă (ridicăm tonul, ne înfuriem, devenim agresivi),
  • apelăm la fugă (evităm, ne retragem, schimbăm subiectul)
  • sau ne blocăm?

La final, vă propunem un exercițiu de conștientizare a propriilor emoții (cu focus pe îngrijorare, frică și anxietate – emoții care sunt inerente acestei perioade).

Se pare că a fi conștienți de propriile emoții, a găsi legătura între emoțiile trăite și stimulii din modelul SCARF, precum și a eticheta emoțiile reprezintă una dintre metodele de reducere a intensității emoționale – de la una care ne blochează sau ne împinge spre luptă sau fugă, spre una cu care putem funcționa.

Este important de știut că obiectivul nostru nu este „să nu avem emoții”, ci să le recunoaștem și să ne ajutăm de ele pentru a ne adapta la situațiile de viață prin care trecem.

Bibliografie

Kit de sănătate emoțională este un proiect HUMANCO prin care ne propunem să aducem mai aproape de fiecare instrumente de gestionat emoții, de făcut un mai bun management al timpului, de creat rutine – resurse utile pentru a face față perioadei prin care trecem în prezent.